torsdag 17 februari 2022

Den andliga nöden - se vad svenska folket läser

In i den svenska dimman. Foto: Astrid Nydahl
 

Man ska inte ta till överord, men när jag ser de bästsäljande fem böckerna i Sverige under pandemiåret 2021, så ser jag ett folk som befinner sig i svår andlig nöd. Presenatiorna av böckerna har jag hämtat från nätbokhandlarna. De är inte avsedda att vara parodier.


Mest säljande titlar 2021

Skönlitteratur

1 "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens

2. "Den saknade systern" av Lucinda Riley

3. "Fädernas missgärningar" av Åsa Larsson

4. "Box" av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

5. "Skyddsängeln" av Sofie Sarenbrant

 

Där kräftorna sjunger 

 

Internationell succé – nu på svenska. En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.

 

*

 

Den saknade systern

De sex adoptivsystrarna D’Aplièse har alla varit ute på en osannolik resa då de sökt och funnit sina rötter. Men en fråga kvarstår: vem är deras sjunde syster och var finns hon?

De har bara en ledtråd – en bild av en stjärnformad smaragdring. Jakten på den sjunde systern kommer att föra dem över hela världen – från Nya Zeeland till Kanada, England, Frankrike och Irland.

Sakta men säkert avslöjas en historia om kärlek, styrka, svek och uppoffringar som inleddes för nästan 100 år sedan, då andra modiga unga kvinnor riskerade allt för att förändra världen de levde i.

Den saknade systern är den sjunde, efterlängtade delen i succéserien som har förtrollat en hel värld.

*

Fädernas missgärningar

 

Tilldelad Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Deckare 2021

- Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Äntligen är den sista boken om Rebecka Martinsson här!

 

*


Box 

 

Intensiv spänning av nya författarduon Läckberg Fexeus – första delen i nagelbitande serie. När en kvinna hittas död i en låda som genomborrats av svärd står polisen frågande: Rör det sig om ett urspårat trolleritrick eller ett extremt brutalt mord? Mina Dabiri är polisinspektör vid Stockholmspolisen och tar hjälp av Vincent Walder, mentalist och expert på kroppsspråk och magi. De gör kopplingar till ett tidigare fall, och inser att de jagar en hänsynslös seriemördare som måste stoppas innan offren blir fler. Men Minas och Vincents kantiga personligheter ställer till det. Båda bär dessutom på mörka hemligheter. Deras förflutna tycks höra samman med det som sker och tempot skruvas upp alltmer. De behöver ligga steget före mördaren, lära känna vansinnet för att kunna stoppa det.

 

*

 

Skyddsängeln

Körsbärsträden står i full blom, men kriminalinspektör Emma Sköld kan inte glädjas över den annalkande påsken. Sju månader har gått sedan en nära kollega försvann spårlöst före en rättegång. Hon är fast besluten om att hitta honom, död eller levande.

Samtidigt som polisen lyckas gripa indrivaren som sist såg kollegan i livet, får Emma ett oförklarligt mord på halsen. En äldre man hittas död på ett övergivet mentalsjukhus. Men det är när hans identitet framkommer som hon blir besatt av att lösa fallet.

Skyddsängeln är den nionde boken i den omåttligt populära deckarserien om kriminalinspektör Emma Sköld. Liksom tidigare delar har innehållet en stark koppling till aktuella samhällsproblem. I Skyddsängeln utforskas ämnen som ensamhet, missbruk och konsekvenserna av psykiatrireformen för 25 år sedan. Är personen som övervakar dig den du borde frukta allra mest, eller är det i själva verket din räddande ängel?

 

7 kommentarer:

Mats B-P sa...

Detta låter omistligt, tack för tipsen!!!

Steen sa...

Åhhhhhh

skepparn sa...

Känner jag ej till!
således finnas dessa böcker ej...

Stefan Lundin sa...

Mest krimi och krams. Läses förmodligen mest av kvinnor men vad läser män idag om de överhuvudtaget läser?

Fiat Lux sa...

Jag vet inte riktigt hur jag skall tolka formuleringen "Äntligen är den sista boken om Rebecka Martinsson här!". Som "vi har lidit länge nog", kanske?

elina sa...

Törs man erkänna i den här samlingen av finsmakare att jag läste Delia Owens bok. Fick den i present av en släkting som inte känner mig så väl.

En bra början. En fattigdomsskildring. Sedan faller det raskt och slutar med helgongloria på huvudpersonen. Och så klart måste Owens klämma in ett mord också.
Har gett boken vidare. Till en som uppskattar den. Mottogs med glädje.

Stefan Lundin undrar vad män läser, av samma typ menar du? Skulle gissa på Lars Wilderäng.

Mats B-P sa...

Svar: Amerikanska böcker om andra världskrigets historia; i taskig svensk översättning o skriven av en "von Brenzinsky".