onsdag 3 maj 2017

Socialdemokratins svanesång

Foto: Astrid Nydahl
Som vi sett det senaste året utplånas socialdemokratin i land efter land. Första omgången i det franska presidentvalet visar på en allmän tendens: från att ha varit en stark rörelse har socialdemokratin först stelnat och sedan försvunnit ut ur historien genom bakdörren. Också i Sverige lär vi till en början se hur partiet blir allt mer irrelevant för att sedan marginaliseras på samma sätt. Endast en konservativ kärna av partitrogna blir kvar som bärande pelare i LO och folkrörelser som ABF. 


Foto: Astrid Nydahl
Första maj befann vi oss i Hässleholm. Det var en frusen liten skara som samlades för att tåga genom staden. Den kommunala musikkåren hade fler medlemmar än själva demonstrationståget. Trötta, handtextade budskap tycktes helt bortse ifrån att partiet idag är regering tillsammans med den politiska miljörörelsen som alldeles av egen kraft lyckats sjunka under fyraprocentspärren. 


Foto: Astrid Nydahl
Sorgligt kanske en nostalgiker skulle säga om Hässleholm. En realist ser annorlunda på saken. Folkhemsbyggets ingenjörer är sedan länge döda. Deras barn och barnbarn förmår och förstår ingenting av det nya Europa.

***

I mars, efter det holländska valet, skrev Expressen i en ledare:
"De nederländska socialdemokraterna gick från 25 procent av rösterna i förra valet till blott 5,7 procent i onsdagens val. Därmed fortsätter socialdemokratiska partier att gå kräftgång i Europa. I Grekland och Polen närmast utraderades socialdemokraterna i de senaste valen, i Storbritannien framstår Labour som chanslöst under Corbyns ledning och i Frankrike försöker inte ens François Hollande få stöd för en andra mandatperiod som president."
Och vidare, till eftertanke:
"Migrationsfrågans allt större betydelse är ytterligare en delförklaring till socialdemokratins problem. Inte bara för att det tvingar många S-partier till en delikat balansgång mellan flyktingvänliga aktivister och mer protektionistiska fackförbund, eller för att man tappar väljare till högerpopulisterna. Migrationsfrågans uppsving minskar dessutom utrymmet för rena vänster-höger-frågor. I Nederländerna är nu analysen att väljarna straffade Socialdemokraterna för att man efter det förra valet valde att ingå i en storkoalition med huvudmotståndarna i borgerliga VVD. Det är en påminnelse om att koalitioner över blockgränsen som svar på högerpopulistiska framgångar inte är ett problemfritt alternativ. I nästa val kanske det inte finns några socialdemokrater att komma överens med."