måndag 8 maj 2017

Franskt, svenskt och lite varstans

Foto: Astrid Nydahl
Finns det något mer att säga efter det franska presidentvalet?

Det skulle vara det helt lilla påpekandet av samtliga kandidater utom de två i slutstriden representerade den politiska klassens 1900-talsgarde. De sopades bort redan i första omgången. Och det är så det ser ut i Europa nu. Socialdemokrati, liberalism och till dem anknutna ideologiska system ser ut att ha gjort sitt. Det är en slutsats som inte är helt giltig överallt och i alla avseenden. Men som allmän tendens tror jag att man kan säga det. Det franska valet bekräftar det. 

När vi talar om Frankrike är det logiskt att också nämna Islamiska Staten (IS) och dess terror. Veckan före valet slog den franska säkerhetspolisen till mot minst två islamistiska celler som hade planer på terrorattentat. Och på valdagen publicerade Svenska Dagbladet en artikel som borde mana till eftertanke. IS fokuserar nu sin verksamhet på att "skola" barnen så att de tidigt lär sig hur man halshugger "otrogna".
IS egen propaganda visar att barn uppfostras till att dräpa otrogna, det vill säga de som inte delar IS ideologi, inklusive muslimer. Många barn har också använts som levande bomber i Mellanöstern.
– IS användning av barn ökar, säger den amerikanska terrorismforskaren Mia Bloom och fortsätter:
– Barn har gått från att vara observatörer och bevittna avrättningar till att själva utföra dem, inklusive halshuggning.
Vill vi för ett ögonblick också skänka vårt eget arma land en tanke är mitt förslag att vi (också denna gång) närläser två texter från Sydsvenskan i Malmö. Artikel nummer ett har rubriken Malmö stad betalar ut nästan en miljard i socialbidrag, den andra handlar om Lund, och det skrivs bland annat:
För första gången på många år köper Lunds kommun bostadsrätter. Nyanlända flyktingfamiljer kan flytta in i tre lägenheter, som tillsammans kostar cirka 4,5 miljoner kronor.
Min enda fråga är: hur rimligt är det att en kommun med skattemedel köper futtiga tre lägenheter till ett pris av 4,5 miljoner? I mina ögon är det rena galenskapen. Särskilt i en situation där bostadsbristen gör det näst intill omöjligt för landets unga befolkning att flytta hemifrån i rimligt låg ålder.

Är det svårt att förstå att människor blir upprörda av den här sortens "flyktingpolitik" och att de bara ser till att avsätta sådana kommunpolitiker i nästa val? Fast det leder väl i sin tur bara till att deras bröder och systrar fortsätter på samma linje.