tisdag 30 maj 2017

Blodtörstigt lugn -förväxla inte med trygghet

Foto: Astrid Nydahl
”Tid efter annan inträffar något upprörande som väcker våra instinkter till liv, men därefter fortsätter vi att se varandra i ögonen som om ingenting hänt, och vi lever tillsammans utan att alltför påtagligt slita varandra i stycken. Allt återgår till ordningen; ett blodtörstigt lugn som i sista hand är lika farligt som det tidigare kaos det avbrutit." (E.M. Cioran i Historia och utopi, översättning av Jon Milos)

Vem kan med säkerhet säga att de lugna dagarna också är trygga? Lugn är inte detsamma som trygghet. Efter varje terrorattack uppstår just det bedrägliga lugnet. Inget talar mer om vad som hänt.

Jag läser om en engelsman som tog sitt liv samma kväll som attacken ägde rum i Manchester. Han hade redan, som passagerare på ett av de bombade tågen, varit med om attentatet i London den 7 juli 2005. Hans vänner säger att han inte stod ut med tanken på att leva i ett samhälle som utsattes för fler sådana terrorattentat. De betraktar honom som det 23:e offret för Manchesterbombaren Salman Abedi.

Föräldrarna till 18-åriga Georgina Callander som dog i bombattacken har skrivit ett öppet brev till regeringen, där de bland annat säger att det är hög tid att öppna ögonen och ta itu med problemet, om inte deras dotter bara ska vara en i raden av mördade:
In a statement released through Greater Manchester Police, the family said Georgina’s life had been cut short by ‘evil, evil men prepared to ruin lives and destroy families’.‘I wish I could say that Georgina is one of the last to die in this way but unless our Government opens its eyes we know we are only another in a long line of parents on a list that continues to grow.
”En i raden” – jag tror att just det är uttrycket som härskar över oss. Hennes föräldrar önskade att hon skulle vara ”en av de sista”. Jag tror inte att det blir så. Det vore naivt. Men jag hade önskat att de fick rätt.

Vilket lugn är det vi lever i nu? Jag inbillar mig att Ciorans ord alltid är giltiga. Det är ”ett blodtörstigt lugn som i sista hand är lika farligt som det tidigare kaos det avbrutit.”


Inga kommentarer: