fredag 12 maj 2017

Klaus Bjerre: Israel. 40 år med fugle og kamera


Idag utkommer Klaus Bjerres magnifika bok Israel. 40 år med fugle og kamera (Gyldendal). Magnifik är den i kraft av sitt högklassiga bildinnehåll. 

Men den är högst intressant också som berättelse om de 500 miljoner flyttfåglar som två gånger om året flyger genom Israel, på sin väg söderut eller tillbaka upp i Europa.

Bjerre är en långväga gäst, liksom fåglarna, men han besöker Israel minst en gång om året med sina kameror, och det har han gjort i 40 år. Han säger att det trots närheten till militära installationer och nära gränserna till grannländerna, är lättare att få fototillstånd i Israel än att få tillstånd att gå in i något danskt fågelreservat.

Det kanske framgår av bokens omslag att bildmaterialet håller allra högsta klass. Liksom fåglarna avbildar Bjerre israeliska landskap med en svindlande skönhet. I bokens avslutande kommentar säger Bjerre:
Israel og speciellt Eilat er gået mig i blodet och denne bog er bestemt ikke slutningenn på en 40 år lang historie. Jeg vil fortsætte med at besøge Israel og mit Eilat både som ornitolog og især som fuglefotograf så længe det er muligt
Vill man se Bjerres bilder finns det en hemsida: www.kbphoto.dk


Inga kommentarer: