lördag 9 januari 2016

Tyska sammandrabbningar och bilderna av civilisationskrig

Foto: Astrid Nydahl
Av alla rapporter jag läser från Tyskland - de handlar om olika övergrepp främst riktade mot unga tyska kvinnor, begångna av arabiska och asiatiska, därtill nyanlända män - så är det en som sticker ut på ett annat sätt. Den skvallrar om just en civilisationernas sammandrabbning och kommer från Mönchengladbach, där samma kategori ungdomar stormande en julgudtjänst i Rheydter Marienkirche. Deras stridsrop var "Skitkristna". Efter intermezzot levererade polisen de gripna ynglingarna hos sina föräldrar på McDonald´s! I medierna blev det tämligen tyst. Polisen är också tyst. I denna tystnadskultur hoppas man kunna "dämpa motsättningar". Men de senaste årens angrepp på och förföljelse av kristna i Mellanöstern och Asien har förstås också kommit till Europa och den störda julgudtjänsten är bara ett litet, men illavarslande tecken. 

När jag växte upp i Malmö fanns det bara en kategori som tyckte illa om julgudtjänsterna; en nästanvuxen generation agnostiker och ateister. Men inte skulle någon av oss gjort sig besväret att söka upp till exempel Betelkyrkan på Lugnet och storma in skrikande "Skitkristna". Rakt tvärtom fann vi en ensamhetens och tystnadens vrå på vårt eget sätt. Vi blev vänsteraktivister på vägen dit, men i det lägret stannade vi bara några år, till dess vi förstod att också leninismen var en religion och därtill en blodig sådan.

När detta är sagt bör man hålla i minnet att dessa händelser under jul och nyår inte är unika. Det rapporteras om samma beteende från flera andra städer, här i norra Europa finns exempel från flera andra tyska städer, liksom från Kalmar och Helsingfors. Och att angripa kristna samfund utifrån en islamistisk övertygelse är inte heller något nytt. Kristendomen blir nu - i religionernas och "rasernas" tid - en synonym för västvärlden. Det är intressant, eftersom denna västvärld under min livstid istället hyllat det sekulära statsskicket där religionen skilts från statsmakten, till sist också här i Sverige. Men det är idag något som ingen kan komma förbi: de islamistiska terrororganisationerna har kristna och judiska kulturer som sina främsta måltavlor. I deras ögon är vi förstås både korsfarare och annat. Inte bara Israel är en styggelse för dem. De krig de för i Irak och Syrien orsakar massiva flyktingskaror. De kommer att öka både i antal och omfattning. 

Ingenting är ämnat att förvåna. Det vi såg under det gångna året kommer nu att intensifieras och förvärras. De som trodde att höstens stora skaror av unga män från arabvärlden och Afghanistan främst skulle bli ett ekonomiskt problem för länder som Sverige hade kanske blundat för alla de civilisatoriska aspekterna. Det blir svårare att blunda framöver. För båda aspekterna.

Merkel sa några anmärkningsvärda ord i nyhetssändningarna på fredagskvällen (om att det faktiskt finns kulturella/civilisatoriska orsaker till Mena-pöbelns beteende mot västerländska kvinnor X) och Kölns polischef fick avgå - en av de många rimliga konsekvenserna (fast jag menar att det är just Merkel och andra europeiska ledare som en konsekvens av den gränslösa politiken i Schengenland borde avgå).

XI Rapportsändningen 18.00 på fredagen frågade hon retoriskt bland annat: "Finns det samband eller gemensamma beteendemönster... " 

Det är det närmaste som en europeisk politiker har kommit när det gäller att identifiera en annan kultur (beteendemönster) som orsak till det som sker.


2 kommentarer:

Martin sa...

De krigar inte mot någonting. De krigar FÖR någonting. De krigar för livet. Livets mening. Att få breda ut sig.

Cello Jr sa...

Dick Erixon: DN ursäktar massofredande