fredag 22 januari 2016

Icke-muslimsk flykt från förorter

Foto: Astrid Nydahl 

Så var det dags för nya rapporter om hur icke-muslimer trakasseras och drivs iväg från bostadsområden. Den här gången är det danska Politiken som berättar.

I Vollsmose går jøder og kristne under jorden, fordi de trues med tæsk og får brændt deres biler af. I Gellerup har kirken ansat vagtværn for at få bugt med beboernes hærværk. Og i københavnske områder med mange muslimske beboere anbefales jødiske gymnasieelever at søge andre steder hen.

Detta handlar om bostadsgetton av samma typ som vi har här i Sverige, stora områden från miljonprogrammets tid. På sikt kan förstås varken kyrkornas vakter eller de judiska eleverna räkna med att kunna vara ifred från dem muslimska mobben. Tvärtom visar allt som sker i Europa att vi får en eskalerande problematik.

»Vi får løbende henvendelser om religiøse hadforbrydelser. Hvis ikke vi tager hånd om det her, kan vi ende med en ny apartheidtilstand, hvor bestemte beboere ikke kan bo i nogle boligområder«, siger leder af Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, Niels-Erik Hansen.

Ett starkare ord än apartheid är väl svårt att framkalla, så jag betraktar Hansens uttalande som att situationen är verkligt allvarlig.

Och den judiska församlingen har inte heller några uppmuntrande besked, även om Schwartz pekar på den frivilliga faktorn i utvecklingen. Jag kan bara gå till mig själv, ingen behövde tvinga mig att lämna förortens Malmö. Jag flydde därifrån alldeles frivilligt. Så här säger Schwartz:

»Jeg har svært ved at forklare, hvorfor det sker, men der er en tendens til, at man siger, det her område er ikke mig – nu flytter jeg«, siger formand Finn Schwarz, der også frygter, at jøder i sidste ende vil forlade områderne helt.

»Der er gymnasier i København, hvor vi siger til de kommende jødiske elever, at det måske ikke er den bedste ide at gå lige netop dér. Simpelthen fordi antallet af ikkevestlige elever er så højt, at det kan skabe problemer«.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Thomas,
när "the dog whisperer", Caesar Millan förmanar sina frustrerade klienter, hundägarna, säger han:
Tag inte bort maten från golvet, eller handen när hunden naffsar, du måste muta in allt det där som ditt, hunden måste förstå att det är ditt hus, din mat, dina barn, dina händer.
Kräv respekt!
Men, om du fortsätter backa, om du forsätter vara rädd, ja då växer monstret och till slut återstår bara separation och sammanbrott.
Lars-Erik Eriksson

Anonym sa...

Rapporten är från 2011. Den är inte ny.

Inre exil sa...

Tack, du som uppmärksammade att det är en gammal artikel, jag skäms, men lade ut det t god tro eftersom jag fick tipset idag. Sedan kan man kanske dra slutsatsen att det inte precis blivit bättre sedan dess.

Lars-Erik, jag tror på den metoden. tack.