Brevet som skickades till föräldrarna i måndags |
A primary school headteacher says she has been bombarded with supportive messages after writing to parents asking them to wash in the morning and to stop dropping off their children in their pyjamas. Kate Chisholm, head of Skerne Park Academy in Darlington, made the appeal after noticing an increase in parents wearing pyjamas at the school gates and even at Christmas performances.
"I just thought, can I condone this? It’s all very well having the right to do what you want, but we’re trying to raise standards in the school. We want children to know what it’s like in the outside world. I thought I’ve got to say something, so I did,” she told the Guardian on Wednesday.
Daily Mail väljer att lyfta fram en vägrande mamma, som med sitt infantila beteende snarare framställs som en "rebell" eller frihetskämpe:
But today parent Karen Routh, 49, from Darlington, defied the head's recent letter and attended the school in red pyjamas decorated with snowflakes.Det förhåller sig alltid så i dagens västvärld: frihet betraktas som en synonym med gränslöshet. Rättigheter går alltid före skyldigheter. Individen står alltid före det samhälleliga. Förändringar som är dåliga och skadliga hyllas i samma utsträckning som de positiva. Det är en utveckling som pågått länge och som bidrar till att undergräva det som kunde kallas civiliserat beteende och uppförande. Om västerlänningen tycker att man ska visa sig ute bland folk i pyjamas, och ingen protesterar mot det, ja då blir det den nya normen. Liksom de hängande jeansen som visar kalsongerna blivit norm, eller de vuxna männen som klär sig i shorts, tennisskor och keps blivit var mans förebild. Varje samhälles pågående utveckling visar sig i hur vi klär oss, beter oss och för oss. Vuxenvärlden har som bekant kapitulerat för det infantila där tonåringen är ideal och dröm. Britternas pyjamasdekadans lär inte sluta med Kate Chisholms brev. Men hennes initiativ visar än en gång att det finns människor som vägrar krav- och normlösheten i skolan.
***
Möllevången, Malmö. Foto: Astrid Nydahl |
Inom fyra år behöver Malmö bygga 36 nya grundskolor och anställa 3000 nya lärare. Malmös grundskolor beräknas nämligen behöva ta emot 8400 nya elever till 2019. Regeringen har anslagit 350 miljoner kronor till Malmö stad för att täcka extrakostnader kring flyktingmottagande.
Det är Sydsvenskan som rapporterar om att man "flaggar för krisläge två". Varför gör man det?
Grundskolenämndens ordförande, kommunalrådet Anders Rubin (S), konstaterar att nämndernas önskningar är större än de pengar regeringen hittills har anslagit. – 350 miljoner kronor är potten i den nya budget kommunfullmäktige ska ta. Men när vi summerar önskemålen från alla nämnder kommer vi upp i 580 miljoner kronor eller något liknande, säger han. Malmö stad stöter på för att få mer pengar från staten. Svaret har hittills varit ett tydligt nej.
Problematiken kan beskrivas på olika sätt. Den här gången tycker jag att den blir väldigt påtagligt och konkret beskriven. Malmö har helt enkelt inga pengar till den väldiga inströmningen, som ibland maskeras bakom ordet "befolkningsökningen". Men resten av Sverige och resten av Europa förväntar sig att Malmö fortsätter att spela denna roll. Det är bedrövligt att se det ske.
4 kommentarer:
Galenskap är ett ord som kommer till mig när jag läser artikeln i Sydsvenskan. Är det inte så att Malmö redan är kraftigt skuldsatt och utan ett tillskott på 4,5 miljarder kr årligen i skatteutjämningsbidrag (hopskramlat från "överskottskommuner") skulle ha gått i konkurs, ungefär som Detroit i USA? Hur man ska få tag i 3000 utbildade lärare är mig också en gåta. Mitt intryck är att lärare i stor utsträckning lämnar en skola stadd i förfall där kaos har ersatt undervisning.
Jag ser inte något fel att vi äldre män klär oss i shorts, keps och tennisskor. Så vitt jag vet var det redan under 40-talet högsta mode under varma dagar.
Förlåt mig mina fördomar Lasse.
Stefan: att lämna skolor i förfall är självklart, att lämna skolan helt pga förfallet är nästa steg
Fast när det gäller just "sedernas förfall" i England och Storbrittanien i stort ska man ha uttrycket "one country, two nations" i minnet. Det har tyvärr alltid funnits en mycket dräggig sida i landet.
Uppenbarligen har inte Eton eller Oxbridge förfallit. Fast det kanske de institutionerna har, med alla ryska oligarker som sänder sina ättelägg dit...
Till Stefan vill jag säga att även om jag inte försvarar politiken som sker i Malmö så kommer staden inte bli som Detroit av de enkla skälen att vad som i USA sker på kommunal nivå ofta sköts av staten i Sverige (poliskår) och att det finns div. transfereringssystem som saknas i USA. Där finansierar kommunala fastighetsskatter väldigt mycket av "municipal services" (sheriff, brandkår osv). Flyr företag och köpkraftig befolkning så sjunker standarden på de offentliga åtagandena som ett brev på posten.
USA har alltid byggt på att man kan skärma av sig, dra om det passar. Jag vet inte om den framförallt latinamerikanska invandringen som skett sedan 1980 (befolkningen har ökat med drygt 90 miljoner sedan dess) hade kunnat gå lika "smidigt" i Sverige med alla våra åtaganden men vi får väl kvitto på det inom några år.
Skicka en kommentar