fredag 16 januari 2015

Terrorns konsekvenser: Saudiarabien lär av Israel och bygger mur mot Islamiska staten

Berlinmuren föll. Tyskland förenades. Det nygamla landet hade bara fötts när nästa mur byggdes i världen.

Det var israelerna som med taggtråd och betong började bygget av det stängsel och den mur som skulle skilja landet från Västbanken och därmed radikalt komma att minska antalet självmordsattentat i Jerusalem, Tel Aviv och andra städer.

Världens fördömande var entydigt och pågick länge. Idag talas det inte så mycket om säkerhetsmuren. Då och då dyker den upp i dokumentärer som skildrar hus palestinska bönder förlorat olivlundar och odlingsbar mark, eller hur byar och familjer splittrats.

Nu meddelar världens nyhetsbyråer att Saudiarabien lärt av Israel och börjat bygga en 100 mil lång mur mot Irak!
"Det är tidningen The Telegraph som skriver om den långa ”muren” som planeras att gå mellan städerna Hafar al-Batin vid gränsen mot Kuwait och Turaif vid den jordanska gränsen. Muren kommer när den är klar att bestå av fem rader av stängsel med en svårforcerad barriär mellan sig och framför dem ett område med sand som ska försvåra för en tänkt anfallare att snabbt kunna ta sig fram. Planerna realiserades i september förra året då gränsstängslet började byggas, skriver tidningen. Längs sträckan kommer det även att finnas fyrtio vakttorn med vakter utrustade med nattkameror och radar."
Är det svårt att förstå? Skälet är förstås Islamiska staten, som byggdes upp i Irak och sedan gick över gränsen och in i Syrien, där de vuxit till oanad styrka. Saudierna som själva med sina salafistiska principer och dollarsedlar understödjer och finansierar så mycket terrorism i världen har fått kalla fötter:
"Den 5 januari utförde självmordsbombare från IS en attack mot den saudiarabiska gränsen. Två gränsvakter och deras befälhavare, general Oudah al-Belawi, dödades då, skriver Reuters."
Det betraktas som det första IS-angreppet mot Saudiarabien. De lär av Israel. Ändå kan man ju profetiskt konstatera att såväl denna som Israels mur en dag kommer att smulas sönder, precis som Berlinmuren. Men det kommer inte att ske på den här sidan islamismen varför det kan bli en mycket seglivad process.