fredag 23 januari 2015

Terrorn och profeten - det oförlåtliga brottet

Landön 22 januari. Foto: Astrid Nydahl
Som bekant blir man aldrig förlåten om man har skojat med profeten. Ett sådant "brott" glöms aldrig bort. Därför finns det anledning att läsa den här artikeln i DN (som jag nedan citerar några stycken ur), där Kianoush Ramezan, nu aktuell som curator för utställningen “Sketch freedom cartoon expo” som visas under Göteborgs filmfestival, förklarar hur det fungerar:
"Kianoush Ramezan pratar fort och välformulerat på en engelska med vacker brytning. Men när ­attentatet mot Charlie Hebdo ­kommer på tal blir han tyst en stund. Sedan förklarar han att han kände flera av de mördade tecknarna.
2013 publicerades en dödslista i den islamistiska tidningen Inspire. Stephane Charbonnier, chefredaktör på Charlie Hebdo, var ett av namnen på listan. Bara timmar efter terrorattacken mot tidningen dök listan upp på Twitter. Då med ett rött kors över Stephane Charbonniers ansikte.
– Jag träffade Charb flera gånger och jag varnade honom under många år. Jag är uppvuxen i en ­islamsk regim, så jag vet. Det finns ingen preskriptionstid för den här typen av hot. De kommer att döda dig även om det så tar dem 30 år. De glömmer aldrig, säger Kianoush Ramezan.
Samtidigt påpekar han att till­varon i Paris gör att du sänker garden.
–  Det hände även med mig. Därför blev jag så chockerad när dåden inträffade. Jag hade glömt hot­bilden. Det var ett av mitt livs mörkaste dagar. Men vi tecknare tar hand om varandra. Det är rätt ­fantastiskt faktiskt. Bara kort efter dåden började vi skicka teckningar till varandra. Det hjälpte oss att läka. Nu är jag starkare än någonsin."

Inga kommentarer: