fredag 23 januari 2015

Märkesdag - en märklig dag

Foto: Astrid Nydahl
Det får bli ett andra inlägg denna fredag. Det är en märkesdag, nämligen vår sextonde bröllopsdag. Den firar vi förstås. Den sextonde bröllopsdagen inbäddad i våra snart tjugoett år tillsammans.

Jag läser Lone Franks svåra men mycket spännande bok Mit smukke genom. Det är en verklig djupdykning i allt som har med DNA- och genomforskning att göra. Det som kanske fängslar allra mest är hur det idag kan påvisas om människor tillhör samma familj i rakt nedstigande led. Hon berättar inledningsvis om hur forskningen på islänningar visar att männen som lever där nu är ättlingar till de norska vikingarna men att kvinnorna är av keltiskt ursprung, alltså ättlingar till de irländska kvinnor som vikingarna rövade med sig! Hon berättar också att av de judar med familjenamnet Cohen man studerat visade sig nästan 90% ha samma anfader!

När jag står vid havet och ser på svanarna och sedan vid hemkomsten studerar Astrids bilder av regndropparna i gräsmarkernas växter så fylls jag av ödmjukhet. Så stort - och så litet - är allt detta. Döden är skrämmande och motbjudande - men det uppvägs av att livet är ett sådant mirakel.


3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Och vilken fantastisk bild!

Ola K sa...

Varmt grattis till er båda!

Inre exil sa...

Tack till er båda för kommentarerna