söndag 6 juli 2014

De totalitära dragen i Sverige

Jag har återvänt från en nödvändig vila i en hyrd stuga vid en vacker sjö. Samtal till långt in på natten. Inga uppkopplingar annat än till himlavalvet, de överflygande gässen och de av trastar fulla träden.

Hade inga som helst planer på att skriva i bloggen. Men den första nyhet jag ser på nätet gör mig så arg att jag måste ta till orda. Lars Vilks skriver om vad som hände punkposteraktivisten Dan Park när han igår hade vernissage på sin utställning:
"Dagens vernissage på Galleri Rönnquist & Rönnquist kunde erbjuda en full uppsättning av den klassiska konstskandalen. Väl kryddad med ylande demonstranter, polis som beslagtar stora delar av utställningen; konstnären arresterad och inburad. ”Hets mot folkgrupp” har blivit ett användbart konstnärligt material."
Jag går vidare till Sydsvenskan och Kvällsposten och ser bilder som jag inte trodde man skulle behöva se i Sverige; beväpnade poliser som bär ut tavlorna och griper konstnären! Att i sammanhanget tala om totalitär drag i Sverige ter sig alldeles nödvändigt. Jag drar mig till minnes förra veckans nya ryska lag, som förbjuder svordomar i konstverk. Putins regim skulle ingen tveka att kalla totalitär.

Ett exempel på punkposter av Dan Park.
Ämnet är "hedersmord".


Den nya lagen ger samma budskap till ryska konstnärer, filmare, författare som gårdagens tillslag mot Dan Park: passa er väldigt noga för att överskrida de lagar och normer som utgår ifrån luddigt formulerade och illa tänkta ramar för konstens liv. Det kallas "hets mot folkgrupp" och kan förstås användas när som helst mot vem som helst. När vi diskuterade Park här drog vi oss till minnes alla de avgörande ironiker och satiriker som piskade upp stämningen i 68-generationen; sådana som Sture Johannesson i Malmö och hela gänget kring tidningen Puss i Stockholm, och då särskilt Lars Hillersberg. I det sammanhanget ska man förstås också infoga Lars Vilks. Det finns alltid ett segment i befolkningen som inte förstår ironi, humor och satir. Detta segment borde rimligen inte få sätta dagordningen för vad som får gestaltas och uttryckas konstnärligt.

Putin skickar sitt folk på de ryska konstnärerna. Åklagare och polismyndighet i Malmö skickar sitt folk till Gamla väster för att beslagta de utställda verken och gripa konstnären. Om det inte vore så allvarligt skulle jag skratta åt eländet och återvända till den där stugan med några flaskor vin och Ciceros bok om vänskap och ålderdom.

En tidigare text i ämnet skrev jag här.

4 kommentarer:

Anna sa...

En av demonstranterna höll i ett plakat som förbryllar mig. "Entartete kunst".
Var det självironi? En blinkning i samförstånd till Dan Park? Ren dumhet?

Inre exil sa...

Anna, det är Dan Park själv som håller den skylten - en väl ganska typisk Park-spark? Jag finner hans agerande synnerligen passande i sammanhanget.

Anna sa...

Tack för att du redde ut det. Det var en mycket träffsäker protest. Så har det ju blivit.

Anonym sa...

Obama skickar sitt folk mot de grävande joournalisterna. Han har åtalat fler än alla tidigare presidenter. En man som fick fredspriset! Makt korrumperar alla
alltid.
Jag har läst sommarens deckare:
Glenn Greenwalds Storebror ser dig.
Civilingenjör Bo Adolfsson