söndag 6 april 2014

Valet i ett land där Jesus sägs vara född: Ungern och marschmusiken

Ungrare med lamm?
Med anledning av det ungerska valresultatet (för kommentar, se längst ner i denna bloggtext) ber jag att få uppmärksamma er på detta, som jag tidigare publicerat här i bloggen:


Äntligen lite kulturpolitik från Ungern:
"Media reports from Budapest said the government of conservative premier Viktor Orban had awarded Hungary’s annual Tancsics prize – the country’s highest journalistic award – to Ferenc Szaniszlo, a presenter for the pro-government Echo TV channel."
Jag läste om saken i The Independent men orkade inte bry mig. Men så gick jag tillbaka och läste igen:
"Other recipients included the musician, Janos Petras, lead singer of the group Karpatia, which is regarded as the house band of Hungary’s extreme right-wing and virulently anti-Semitic Jobbik party, and the archaeologist Kornel Bakay, who has claimed Jesus Christ was Hungarian and that the Jews were slave traders during the Middle Ages."
Jag tycker att man här kan se en medveten politik. Med reservation för att jag inte känner till de tre prismottagarna sedan tidigare kan jag konstatera följande:

1/ Ferenc Szaniszlo har gjort sig känd för antisemitiska uttalanden och för att ha kallat romerna i landet "människoapor".

2/ Janos Petras spelar i gruppen Karpatia som sägs vara "husband" till Jobbik.
 
3/ Arkeologen Kornel Bakay har tydligen hävdat att Jesus var ungrare och att judarna var slavhandlare under medeltiden.

Om vi tar det bakifrån kan vi konstatera att det förstås finns grävande arkeologer som utvecklar lika groteska teorier som grävande journalister gör. Vilket folk har inte velat att Jesus var en nära släkting? Å andra sidan verkar Kornel Bakay ha problem med att placera det judiska folket historiskt. Han har kört fast i den europeiska historieskrivning som innehåller allt mellan himmel och jord. Som ju alla vet slaktade dessa slavhandlare också barn och bakade bröd på deras blod. Huruvida de handlade med dessa barn - innan de dödats - är inte bekant för mig. Inte heller hur många brunnar de förgiftade för att begränsa kristenhetens omfattning.

Janos Petras får förstås spela för vem han vill. Och att han belönas som medlem i Jobbiks husband kan bara betraktas som att regeringen Orban inte vill smussla med vilka sängkamrater de har. Ferenc Szaniszlo å sin sida får väl representera den typen av mediala genombrott som vår tid är så full av. Vem av oss är inte människoapor - innerst inne?
***


Gällande valresultatet kan man tillägga: Jobbik går fram till mer än 20% av rösterna. Det kliar i fötterna på några hundratusental fler ungrare, som gärna vill marschera ner i avgrunden. De har förstått hur de ska göra. Nu påstår de ju att de står för "de grundläggande vänstervärdena". Nå, gryningarna må vara gyllene som i Grekland eller Jobbikmarscherande som i Ungern eller något annat eller tredje i Sverige eller Tyskland, det enda som står helt klart numera är att marschmusiken kan se fram emot en renässans. Det slog mig när vi under söndagen passerade Rinkaby skjutfält där en stor militärövning avslutades med just marschmusik!


1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

När "vänstern" klappar ihop och blir lika nyliberal som "högern" ligger fältet öppet för mer eller mindre fascistiska grupper som tar över omsorgs- och värdefrågor.