tisdag 29 april 2014

Tisdagstrollen och matlagningen

Foto: Astrid Nydahl
Började tisdagen med långsittning på Landön, drygt tjugo grader, klarblå himmel, ett svanpar, en ensam fiskare och för övrigt bara tystnaden.

Väl hemkommen började förberedelserna för morgondagens familjemiddag. Jag har lagat fyra rätter, två av dem med oxkött, två av dem med kyckling- respektive fläskkött. Jag har inga tandtroll men däremot ett helg gäng matlagningstroll som hjälper mig med maten. Efter köttet kom olivoljestekningen av alla grönsakerna och som kronan på verket min specialare; blomkålspuré gjord på två stora blomkålshuvuden, två ägg, en grönsaksbuljongtärning och en rejäl dos tjock grädde. Nu är allt färdigt. Jag har löst de digitala problemen, haft en kraftig insulinkänning men är på allra bästa humör denna sommardag.

Imorgon börjar en efterlängtad helg tillsammans, med barn och barnbarn, majbål, god mat, öl och vin och snaps, sång vid bålet och sedan återvändande till kvällssittningen hela gänget.

1:a maj står skrivet i stjärnorna. Bara en sak vet jag: politikens påvar och politikens missionärer till höger och vänster får promenera utan mig. Det finns andra sätt. Vi brukar tillämpa alternativen i den här familjen.

Nu läser jag Anders Ehnmarks fina bok om Gramsci: En stad av ljus. Hade glömt hur bra den är. Hade glömt hur viktig den är. Och så gluttar jag förstås i TLS och ler lite barnsligt när jag hör att Paul Weston arresterats i London för att han högläst för publik ur Churchills memoarer om islam. Sådan är vår tid. Here, there and everywhere som de sjöng när det begav sig.


2 kommentarer:

FransyskanH sa...

Men detta lâter ju ljuvligt! Och ditt blomkâlspurérecept är nu noterat. Trevlig Valborgsmässoafton (hälsningar hon som är lite avundsjuk och hade önskat jättesprâng norröver för en kväll möjliga). Allt gott!

Inre exil sa...

Tack detsamma Helena!