onsdag 16 april 2014

Vår- och sommarkänslor mitt i krigsmullret

Bilder från Brösarps backar av Astrid Nydahl
De senaste fyra dagarna har jag sakta anpassat mig till det som möjligen kan kallas sommarliv. Det gör jag med våra gemensamma färder ut i det skånska landskapet. I helgen stod Brösarps backar och Haväng på tur. Trots hällregn gick det i pauserna att dricka kaffe direkt på stock och sten och känna solen värma kinderna. Ingenstans i naturen går det längre att missa vad som sker. Dagligen bryter den varma och ljusa årstiden fram, på marken i form av blommor, på träden likaså, och ute till havs med ett nytt ljus mot de blå eller gröna vågorna.


Trots detta försöker jag hitta den nattliga rytmens läsning och vila. Med tisdagsposten fanns såväl Camus som Cioran. När Gramscis fängelsebrev är lästa tar jag mig an dem. Under tisdagen gick färden till Åhus. På ett och samma lilla torg kunde jag uträtta alla ärendena: skicka posten, ta ut kontanter samt inhandla vitt vin. Den groteska stadskärna som är stadens avstår jag helst ifrån, sedan spelar det ingen roll att den nu tävlar med Västervik om att bli "årets stadskärna". I Åhus kunde jag samtala alldeles stilla. Jag kunde njuta havets dofter. På vägen hem stannade vi till hos en äldre handelsträdgård och köpte med hem de blommor som ska förgylla trappan utåt vägen och de krukor som överlämnas som påskhälsningar.

Och hur mycket jag än njuter av denna övergång så mullrar ett hotande krig i bakgrunden. De senaste dagarnas utveckling i Ukraina skvallrar om att det kan bli ett stort krig, och då kommer det definitivt att befinna sig i förgrunden. Låt oss hoppas på en fredlig påsk. Mina illusioner är få, men jag vill i alla fall tills vidare bära på det hoppet.

5 kommentarer:

Svensson sa...

"Ist Krieg im Sicht?" Nja, det är det nog inte. Och jag förklarar varför på Nya Tiders hemsida.

Nu kan vi bygga framtiden i fred. Med all respekt, att tala om krig och krigshot idag för helt fel.

Icke troende ateist sa...

Sover du aldrig? Ute på dagarna och läser på nätterna

Har USA gått för långt med Ukraina, när man gick på pumpen i Syrien? Hoppas inte det. Vad hade man tänkt sig efter Ukraina? Vitryssland? Och Putin skulle bara sitta och rulla tummarna? Knappast? Hur är det med ledarskapet i USA och EU, undrar man?
/B-E

Anonym sa...

Käre Thomas,
Hur hanterar man sådana kommentarer?
"Har USA gått för långt..".
Tror Svensson att Putin är USA's president?

Inre exil sa...

Anonym, det är inte sign. Svensson som skriver det!
Men seriöst tror jag att både USA och EU nu befinner sig i ytterst farliga vatten och när jag hör att de skickar krigsfartyg till Östersjön fruktar jag för den kommande sommaren och undrar vad jag ska se när jag sitter där jag brukar sitta.
Hur man ska förhålla sig till Putin-Rysslands politik vet jag inte. Men jag inser att man inte ska göra sig några illusioner. Det gamla imperiet ska byggas på nytt. Vem kan stoppa det utan ett världskrig? Vem vill ha det?

Inkan© sa...

Hej Thomas- blir glad när jag hittar igen lite av din poetiska stämma- den saknar jag verkligen!
Eftersom jag spyr på all politik som sköljer över oss alla via media.
Jag spottar på Putin.

God & Glad Påsk!