tisdag 1 april 2014

Ny Dag - röd front. Ny socialistisk dagstidning lanseras

Med anledning av de två förestående valrörelserna i Sverige grundas nu en ny socialistisk dagstidning. Den kommer att ha sina politiska, redaktionella och etiska ideal i forna tiders Ny Dag och i Aftonbladet så som tidningen såg ut under 1970-talet. Det blir en rapp, radikal och röd tidning där varje socialist, kommunist, syndikalist eller nationalbolsjevik kan känna sig hemma. Med en stor portion solidaritet, respekt och medvetenhet kommer vi också att bli en tidning för Sveriges nya befolkning, tidigare förenade av Profetens lära, men nu också en del av kampen för ett arbetarstyrt och solidariskt samhälle där privategendom och onödiga, borgerliga fri- och rättigheter avskaffats.

I tidningens agenda-journalistik kommer vi kortsiktigt, och särskilt i år, att prioritera kampen mot Sverigedemokraterna. Denna agenda kommer också att innefatta allt i offentligheten som i sitt varunamn eller i sin profil innehåller orden Sverige eller Svenskarna. Väl medvetna om att det är samtliga röstberättigade i vårt avlånga land - oavsett om de fötts i Bohuslän eller Botswana, i Medelpad eller Mellanöstern - som kommer att avgöra vem som ska representera oss i EU-parlamentet och hur den parlamentariska majoriteten i Sveriges riksdag kommer att se ut efter höstens val introducerar vi en dagstidning som förmår se länge än till valsedeln och televisionens nyhetssändningar.

Vår tidning kommer - utan att skämmas eller låtsas om något annat - att avsiktligt arbeta för en vänsterregering där Vänsterpartiet får statsministerposten medan samtliga andra organisation, från Socialdemokraterna till Antifascistisk Aktion och Revolutionära Fronten ska ha tunga portföljer. I vår riksomfattande tidningskampanj reser vi också en förhoppning att vi tillsammans med kamraterna på Proletären, Arbetaren och Flamman ska få ett bredare och militantare underlag.

Chefredaktör för den nya tidningen blir Åsa Linderborg. Redaktör för vår feministiska profil blir Gudrun Schyman. Kulturredaktörer blir Rakel Chukri (tidigare på Sydsvenskan) och Sören Sommelius (från Helsingborgs Dagblad). Särskilda agenda-redaktörer med ansvar för tidningens socialistiska profil blir Jan Guillou, Maj Sjöwall och Maj Wechselmann (samtliga mottagare av Jan Myrdals Leninpris). För urval av nyhetstelegram kommer ett kollektiv av unga djurrättsaktivister och militanta antifascister och antirasister att ansvara. Krönikörer kommer att introduceras dag för dag och vi kan utlova överraskningar bland stridbara och aktiva försvarare av de mänskliga rättigheterna och socialismen. En särskild sharia-redaktör har redan tillsatts, det blir tidigare imamen Mahmudd Khalifi från Islamisk samverkan i Fagervik, som ska granska agenda-artiklar så att de inte strider mot Koranens fredliga och kärleksfulla budskap.

Tidningens namn hämtas från en ärorik och långvarig revolutionär tid i vårt lands historia. Den heter Ny Dag - Röd front och kommer vid sidan av namnet på första sidan att ha en så kallad klassikerprofil med fyra stora förebilder: Karl Marx, Olof Palme, Alva Myrdal och Andrea Dworkin. Varje morgon med tidningen ska vara en påminnelse om vårt vänsterarv och samtidens feministiska kamp.

Provnummer kan du beställa här under tisdagen som är tidningens officiella lanseringsdag. På samma plats kommer du att kunna teckna din prenumeration (tidningen blir mycket billig fram till valet i höst, eftersom vi fått framgångsrika och ekonomiskt starka socialdemokrater, socialister och kommunister att generöst bidra). Bland sponsorerna märks Henning Mankell, Ilmar Reepalu, Sven Wollter, Jerry Williams, Jan Scherman, Stina Dabrowski och ett anonymt kollektiv av män och kvinnor som särskilt arbetar för korrekt och saklig information om det socialistiska samhällsbygget i Nordkorea.


8 kommentarer:

Krister Thelin sa...

Inget dåligt aprilskämt, med tanke på men snubblande nära verklighetsanpassningen

Sven sa...

Haha! April april på dig med.
Men utan tvekan en spännande tanke.

Vore dock ett kortlivat projekt pga de interna bråk, om vem som är den finaste och renlärigaste socialisten, som omedelbart skulle utbryta.

Tack för det lilla leendet för dagen.

Björn Nilsson sa...

Äh, det där kommer vi maoister ALDRIG att ställa upp på och stödja. Revisionistisk smörja :-)

Anonym sa...

Satir i dag -
Sanning i morgon.
HUBERT

Anonym sa...

Skulle Åsa Linderborg lämna sitt jobb som kulturchef på AB, där tog det stopp....april april din dumma sill.

PerH

:-)

elina sa...

Du ska inte ge sådana tips...det kan ju bli verkligt.
Ha en bra 1. april!

Anonym sa...

Bra aprilskämt!

Anonym sa...

Provnummer behövs inte. Jag beställer omgående prenumeration!