tisdag 21 februari 2012

Bokens väg hem till mig.

En av de böcker jag nu läser om nätterna handlar om Lionel Trillings arbete som essäist och kritiker, den är skriven av Adam Kirsch. Det finns så mycket intressant i den att det är svårt att välja vad jag vill berätta om. Till det återkommer jag förstås när jag läst ut den.

Det som däremot slår mig redan nu är hur fantastiskt lätt det blivit att köpa böcker från USA. Kirsch-boken är utgiven av Yale University Press. I gamla tider brukade jag ringa eller skriva till Alvar Alsterdal i London som gick till Simmonds Booksellers och köpte boken jag ville ha åt mig, varpå jag några veckor senare gick till banken, köpte en check på beloppet och skickade till London.

Sedan har jag haft för vana att köpa både brittiska och amerikanska böcker genom Amazon i England. Först för ett år sedan gick det upp för mig att det var helt onödigt. Också Adlibris har ju sådana titlar tillgängliga och priserna är ibland förbluffande låga.

Den här nyutgivna boken kostar 20 dollar i USA. Jag misstänker att den är tryckt i delupplaga i England, eftersom Yale University Press också har ett kontor där. Ändå har den fraktats därifrån till Adlibris och sedan till mig med inrikespost. Totalt kostade boken mig, med porto på 29:- inräknat, endast 198:-. Och nu talar jag om en vackert inbunden bok.

Mycket i boken om Trilling handlar om bokhandelns död. Om litteraturkritikens död. Om det som i förlängningen förmodas bli litteraturens död.

På senare år har jag pragmatiskt accepterat att det är både enklare och bättre att köpa sina böcker på nätet. Där finns allt jag efterfrågar. Och det kan man banne mig inte säga om en bokhandel här i stan, eller ens i Lund och Malmö.

5 kommentarer:

markus sa...

Jag köper nästan alla böcker och filmer från Amazon. Faktum är att Amazon slår ut bokhandlarna i stan. Det mesta går att provläsa på nätet, och med ett klick kommer man vidare till allt annat samma författare skrivit, och länkar till liknande litteratur. Det är dessutom kul att läsa köparnas recensioner, flera är välskrivna. Bokus/Akademibokhandeln försöker jag undvika, de är avigsidan av nätbokhandlar: dålig produktinformation och oengagerande sida, de kunde lika gärna sålt snus. Och Akademibokhandeln i fysisk form liknar mer ett varulager. Chefen där ska tydligen ha sagt att det fanns "för mycket böcker" i butiken. Det finns inget de vet om sina produkter som jag inte själv snabbt kan ta reda på på Amazon.

David sa...

Jag tycker att det är fascinerande hur billig framför allt engelskspråkig facklitteratur i häftade upplagor är (alltså i det trevliga format som är större än en svensk pocket men ändå smidig att hantera). Utbudet är enormt och det är lätt att ryckas med och köpa en halv hyllmeter i förbifarten.

annannan sa...

Och nu skickar engelska Amazon också fraktfritt till många länder i Europa om man köper för över 25 pund (och jag har nog aldrig köpt för mindre...). Jämfört med de hutlösa summor svenska posten tar för att skicka utomlands, innebär det att jag kan läsa vad jag vill när jag vill på engelska för en mycket rimlig kostnad, medan svenska böcker får bäras med i resväskan.

Nu kan man ju dessutom köpa i andrahand genom de olika till amazon länkade säljarna.

Inre exil sa...

Markus, David och Anna, tack för era kommentarer. Amazons system med förmedling av antikvariska böcker har funnits länge och jag har själv använt det vid många tillfällen. Men boende i Sverige köper jag böckerna mycket billigare genom svensk nätbokhandel (som i detta exempel).

annannan sa...

Och så har vi ju antikvariaten.

Pappa och jag tillbringade ett par timmar på vårt närbelägnaste - Tomelilla, rekommenderas, i kombination med besök på HasseåTagemuséet som ligger precis intill - före ju och valde julklappar åt varandra och åt oss själva.

Det var en fin stund.