tisdag 14 februari 2012

Fernando Pessoa ställs ut.

I Lissabon pågår fram till och med 30 april en utställning om Fernando Pessoas liv och verk. Jag fick idag material från vännen Marianne Sandels, översättare och förläggare av portugisisk-språkig litteratur, bland annat, som varit nere och tittat. Hon säger att själva utställningen är “en sådan där fräsig skärmutställning” som väl knappast ger något som inte Pessoas egna texter redan kunnat ge.

Men att det finns några anmärkningsvärda inslag där.

Dels visar man originalmanuskript, dels den stora kista i vilken Pessoa hade förvarat hela den rikedom av texter, som upptäcktes efter hans död.

Utställningen arrangeras av Gulbenkian-stiftelsen (Portugals största och viktigaste kulturinstitution), Casa Fernando Pessoa och Roberto Marinho-stiftelsen. Den visas på Gulbenkian-museet i Lissabons centrum.

Mycket har jag skrivit här i bloggen om just Pessoa. Du kan försöka här, och sedan hittar du kanske mer...

4 kommentarer:

Inkan© sa...

Låter mycket spännande och även intressant...
Pessoa var en märklig man, en märklig poet. Som alltid startar funderingar hos mig eftersom han rör vid både det enkla och det svåra i att leva och vara.

Inre exil sa...

Tack Inkan, ja man upphör aldrig att fascineras av Pessoa och hans korta och både sorgliga och vackra liv.

David sa...

Hej,
Ett tips om man vill lära känna Pessoa genom hans egen läsning är att stora delar av hans personliga bibliotek är digitaliserat och finns tillgängligt på webben.

http://www.europeana.eu/portal/search.html?query=europeana_dataProvider%3A%22Casa+Fernando+Pessoa%22

/David

Inre exil sa...

Tack David, vilken rikedom du tipsar om. Jag kände inte till detta. Stort tack alltså! Thomas