fredag 25 november 2011

Nyss september.

Nyss var det september och jag hade bestämt mig för att ge ut Kulturen vid stupet genom bloggen. Jag satt vid Östersjökusten och skrev. Kaffet värmde i vinden, tillvaron var bokstavligt talat svartvit. Just den här dagen letade vi motiv för bokens omslag. En pil pekade uppåt: boken. En pil pekade nedåt: alkoholen. Jag följde vägen i bägge pilarnas riktning, beställningarna började komma och humöret blev bättre än på länge. Det var en motståndshandling i miniatyr jag utförde, ett "trots allt" och en övertygelse om att alternativa vägar var möjliga. Inte minst var det skönt att slippa pressrösterna. Jag saknar dem inte ett spår. De privata reaktionerna, mailen och några medbloggares synpunkter har däremot betytt mycket. Några mer än andra.

Det är idag tio dagar sedan jag kraschlandade. Inte på grund av boken. Inte självklart på grund av någon enskild faktor, även om alkoholen spelade en alltför stor roll.

Nu går jag in i en ny helg, försöker finna metoder för uppbyggnaden. Allt jag planerat ställdes in. Allt jag bestämt mig för revs upp. I vanlig ordning fick jag se svikaren i spegeln. I vanlig ordning kröp det myror under huden.

Nyss var det september, i nästa vecka kommer december. Årets sista månad ger mig en minimal chans. Jag ska slutbetala tryckeriräkningen. Jag ska packa små julpresenter till alla mina barnbarn. Inga andra krav lägger jag på mig själv. Vinden tar idag tag i Skåne. Det går gärna blåsa mig el- och internet-lös. Nu väntar en annan svart-vit tid: vilans, återhämtningens och läsandets. En metodisk återuppbyggnad.

3 kommentarer:

Kenneth Karlsson sa...

Käre Thomas. Tack för dina fantastiska texter, din ärlighet. Kulturen vid stupet är läst. Har strukit under med blyerts, vikt hundöron, för att hitta tillbaka när behov uppstår. Kapitlet "Författare bakom Berlinmuren" har gett mig många tips för läsning lång tid framöver; för att försöka förstå denna svarta epok under denna svarta ideologi. Kapitlet om melankolin, kapitlet om Albanien, och kapitlet Det totalitäras frestelse, är bara några exempel på andra texterna som gjort mig en smula klokare. Gracias amigo.

Inre exil sa...

Tack Kenneth, fint att höra.

annannan sa...

Landningen efter en stor ansträngning och anspänning är nog aldrig helt smärtfri. Det är otakt mellan hur trött man egentligen är och hur uppvarvad och oförmögen att vila man också är.

Alkoholen bidrar till att lösa den spänningen, men den är förstås en svår medicin att dosera rätt.

En långpromenad är nog det bästa?