onsdag 9 november 2011

Kulturen vid stupet - en liten rapport om bokens tre första dagar i verkligheten..

Lust att bekanta dig med finlandssvenskan Janna Thorström eller polacken Jósef Tischner? De – och många andra – figurerar i min nya bok, Kulturen vid stupet. Om man snabbt bläddrar igenom den ser man att det är 1900-talets Europa som i olika avseenden berörs. Kulturerna, krigen, katastroferna och allt som gjort oss till de människor vi är. De två stora totalitära systemen, nazismen och kommunismen, belyses utifrån konkreta läsningar. En skugga kastar också islamismen, den nya tidens våldsamma och totalitära ideologi som skördar många människoliv, inte minst i den muslimska världen. Hos Thorström belyser jag ett enda exempel på hur människan agerar när hindren är stora men skaparkraften större.

Och med Jósef Tischner möter vi en annan form av okuvlighet baserad på några väl underbyggda motiv för medborgaranda. Motståndet är möjligen det ljus som präglar människor som dessa två.

Läsarreaktioner.

Med nya boken är det så att jag inte kommer att få några pressrecensioner. Det har jag medvetet valt att avstå ifrån. Därför, men inte bara därför, är läsekretsens reaktioner viktiga. Jag kommer då och då att lägga ut lite röster – jag citerar inte med namns nämnande – för att slå några oregelbundna slag för boken. Här en liten bukett röster ur inkorgen, från den 8 och 9 november (och jag visar inte dessa röster för att jag behöver lovsånger utan för att den spontana reaktionen från läsare gör mig glad).

Fantastiskt snabb leverans av posten! Kom redan idag, den 8 november. Direkt genom brevinkastet.

*

Tack för det snabba utskicket. Och boken är både vackert formgiven och vackert inbunden.

*

Den ser fin ut och jag ska nu läsa noga. Roligt att den kunde komma så snabbt - och till jul.

*

Jag tycker om formatet- det är praktiskt att hantera- och boken är dessutom vacker att se på även om innehållet, så klart, är det som är mest intressant (och intressant är det!). Nu ser jag fram emot att läsa, lära och begrunda.

*

Den är superfin, mycket vacker, fin lay-out och tryck och jag uppskattar
mycket formatet och de mjuka pärmarna! Delar din glädje över experimentet att trycka och distribuera med bloggen som nav.

*

Ja, bokens utseende och kvalité motsvarar mina förväntningar.

*

Din nya bok anlände igår, jätteroligt att ha fått den. Det verkar vara lite tidigare än utlovat?

*

Varmt tack för boken och jag skriver under på att några få läsare är bättre än att bli misshandlad och missförstådd av marknadens lakejer.

*

Thomas, tack för din nya bok som kom med posten igår. Den ser så fin ut, luktar gott, ligger väl i handen.

*

Idag kom din bok! Vad fin den ser ut. Jag ser fram emot att läsa den nu.

*

Nog är den läcker att se på och hålla i.

*

Hvilket smukt omslag. Det minder mig om de gamle Gyldendals Uglebøger med omslag af Austin Grandjean.

*

Och visst blir man glad när människor så snart återkommer och berättar om reaktionen på det som trillat in genom brevlådan. Det finns ju inte någon sådan ”plikt”. Också detta fenomen knyter jag till bloggen. Utan den hade jag inte vetat annat än vad de små viktigpettrarna i landets tidningar hade ”tyckt”. De är ju inte annat än åsiktsmaskiner. De saknar djupare uppfattningar och hållningar. De ”tycker” i alla möjliga och omöjliga frågor, och skulle man tro vad de själva säger är de så belästa att inget författarskap undgått dem. Jag säger detta med risk för att såra de verkliga litteraturkritikerna. Det finns en handfull sådana, också i Sverige. Och från den finlandssvenska kretsen - också verksam i svensk press - kanske rentav fler. Jag har därför gjort ett urval sådana personer som fått boken. De har varken plikt att skriva om den, eller förväntas säga något. Jag har endast varit mån om att skapa en balans mellan den bittra ton jag vet att jag använder när jag talar om de svenska kultursidornas andefattiga texter, och den verkligt seriösa kritiken.