torsdag 23 september 2010

Musik långt från topplistorna.

Vill man lära något om den stora klassiska musik som idag närmast är att betrakta som utvisad - inte ens radions ordinarie P2* tycks längre ha plats för den - ska man läsa bloggaren Einar, som i Rapsodi på ett personligt och djupt sympatiskt sätt introducerar den. Idag kan vi t.ex. läsa om Sigismond Stojowski (1870-1946), polsk-amerikansk pianist som visade sig vara kompositör. Så här skriver Einar:

"Stojowski komponerade både symfoniskt och i mindre skala, bland annat givetvis en stor mängd musik för piano. För piano finns både virtuosa, större verk och smärre så kallade karaktärsstycken. Redan i opus 1, Pensées musicales, visar han sitt kännemärke: en klassisk romantisk melodik med impressionistiska inslag."

Gå in och läs hela texten och bekanta er med den stillsamma värld av musik och litteratur som finns i Rapsodi.

Här kan man både se och höra ett fint framförande av Fantaisie

* I datorn kan man förstås höra riksradions klassiska kanal dygnet runt, men i en vanlig gammeldags radio har P2 förvandlats till ett sammelsurium av jinglar, nyheter på hundrafjorton olika språk samt program om ditt och datt (den klassiska musiken är förvisad till små tidsfickor på förmiddagar och sena kvällar).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan rekommendera DR P2 http://www.dr.dk/P2/
De spelar mer musik av svenska kompositörer på en vecka än vad SR gör under en månad. Man gläds varje gång något mindre känt stycke spelas.

Anonym sa...

Tack Thomas för din uppskattning, som givetvis gläder mig mycket!
Jag har också undrat över varför SR inte kan kosta på sig en renodlad musikkanal i stället för denna märkliga blandning av musik och minoritetsspråk i P2.
Alla kulturnationer att räkna med har råd med detta, och den anonyma kommentaren ovan antyder att det tydligen ser bättre ut bara man går över Öresund.

Einar J sa...

Hej igen!
Jag tryckte på knapp i hastigheten, men det var alltså min kommentar nyss...
/Einar