tisdag 3 oktober 2017

Janos Solyom är död

Janos Solyom (1938-2017)
"Man väljer inte musiken utan det är musiken som väljer en", sade pianisten och kompositören Janos Solyom till DN 2003. Han föddes i Budapest 1938, och i hans värld var det "lika naturligt att kunna spela som att kunna läsa." Han studerade musik vid Béla Bartok-konservatoriet och Franz Liszt-akademin i Budapest." (Från dagens minnesartikel i DN).
Janos Solyom: ”En makalös pianist” säger Staffan Scheja. Nu är han borta. Ännu en av musikens giganter har således lämnat denna jämmerdal som behöver sina musikaliska genier mer än någonsin.
Solyom har funnits i mitt lyssnande liv på flera olika sätt. Jag minns honom naturligtvis som en flygelns domptör, men också och inte minst som den stora folkbildare och pedagog han var.


Solyom var ungerskfödd men kom till Sverige redan 1956 (behöver jag be er gissa varför han gav sig iväg just det året från det landet?).


Lyssna naturligtvis på hans pianospel, men glöm inte lyssna på hans berättande. Han var en stor berättare. Är det en kliché? Nej, det är ett faktum.
1993 blev Solyom ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin. Han var gift med SVT:s tidigare musikchef Camilla Lundberg.


Inga kommentarer: