torsdag 5 oktober 2017

Årets Nobelpris i litteratur till Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro, född i Nagasaki 1954. Kom till England
1960. Synnerligen väletablerad, i högsta grad brittisk i
sitt författarskap. Nätet är fullt av information för den hugade. Foto från
förlaget Wahlström & Widstrand som ger ut honom på svenska.

Då var det alltså klart. Jag citerar från Svenska Akademien:
Nobelpriset i litteratur år 2017 tilldelas den engelske författaren Kazuo Ishiguro, "som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen".
I vanlig ordning knorrar säkert många och tänker att det där är en fullkomligt okänd människa, och framför allt en man aldrig läst eller kommer att läsa. Men när filmatiseringen av Återstoden av dagen från 1993 kommer på tal vet ju de flesta. I alla fall de flesta av oss som gärna ser riktigt bra film. Bra är den! Sådana skådespelare som Anthony Hopkins, Emma Thompson och andra, i regi av James Ivory, kan ju bara åstadkomma en sak: en minnesvärd film om några viktiga skeenden i det Europa som då - precis som nu - frivilligt sjunker ner i en katastrof.Men det finns en annan filmatisering som är djupt gripande (Never Let Me Go från 2010):


Då kan jag bara med upphöjt lugn konstatera att jag inte behöver säga eller skriva något mer. Årets mottagare befinner sig så långt ifrån medial sensationsjournalistik, postmodern popkulturhysteri och annat i branschen man kan tänka sig. Ann Viktorin kommer för SvT:s räkning att göra ett av sina riktigt bra heltimmesporträtt – det var ett tag sedan sist hon fick en chans – mottagaren kommer att vara med vid ceremonien i Stockholm, han kommer att älska barnen i Rinkeby, låta sig uppvaktas av Lucia i hotellsängen och… ja, det är som om all ordning nu är återställd.


Mottagarens egen reaktion enligt TT: "flabbergastingly flattering"


Inga kommentarer: