lördag 30 juli 2011

Aldina Duarte. Igen.

Aldina Duartes nya blogg Contos de fados (ung. Fadons berättelser) är en seriös och mycket trovärdig hyllning till fadon; såväl den musikaliska som den lyriska traditionen står i centrum. Duarte är en av få som är starkt medveten om sin kulturs litterära arv. Inte nog med det: den som vill se henne sjunga kan göra det i många filmer som finns på bloggen.

I min bok Musiken som föddes bortom haven finns en längre intervju med Duarte (och det är hon som finns på omslaget) där hon bland annat säger:

"Fadon är ju en musikalisk genre som rymmer mycket starka och intensiva känslor. Jag är helt säker på att det både finns människor som kan identifiera sig med dessa känslomässiga tillstånd och sådana som inte kan det. Och att det finns människor som aldrig skulle våga eller vilja ge dessa känslor en chans. Melankolin är en av fadons mest sjungna känslor. Mina favorittillstånd i fadon är sorgen, ensamheten, kärleken och hoppet. Orden är ett mänskligt fenomen, men de drabbar alltid mer om de bärs fram av musik. Orden är ett begåvat och fridfullt sätt att kommunicera, oavsett om de är skrivna, talade eller sjungna."

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Thomas! Contos de Fados är också titeln på Aldina Duartes nya cd, som jag tycker är hennes bästa, även om konkurrensen med de tre tidigare är skarp. Skivan bygger på en originell idé - poeterna bakom texterna har inspirerats av verk och myter ur världslitteraturren. Aldrig förut har jag sett fados som refererar till Dostojevskij, Euripides och O'Neill ...
Hälsningar Ulf Bergqvist