lördag 23 juli 2011

Nationalismens gift.

"Av hat och magsyra skapar man inte politik". Imre Kertész.

Skulle det finnas någon som helst anledning att säga något mer om det som skett och sker i Norge? Alla sakupplysningar finns att hämta i alla medier. Att blogga snusförnuftigt är bara meningslöst. Den enda tanke jag gör mig efter några obehagliga erfarenheter av den nationalistiska greuelpropagandan, är att det skedda visar vad som händer när äckel- och magkänslan tar över och förnuftet stängs av. Det är på sitt sätt signifikativt att den norske massmördaren och terroristen är frimurare, kristen fundamentalist och aktivt i olika nätfora arbetat för att starta en norsk avdelning av EDL (English Defence League). I Sverige finns redan en sådan organisation, i kretsen kring Nationaldemokraterna. Nationalismens gift ser ungefär likadant ut i de europeiska nationalstaterna, och i den islamistiska kalifat-drömmens internationella gemenskap. Antingen är det "förrädarna" eller "de otrogna" som ska dödas. Orden skiljer sig åt, handlingarna är nästan identiska. Gatans pöbelvåld och den isolerade ensamvargens våld går hand i hand. Utöver det har jag nog inte så mycket att säga. Det man känner är bara en stegrad förtvivlan inför den europeiska utvecklingen.

Uppdatering: jag besvarar inga anonyma frågor i kommentarfältet.

Uppdatering 2: Danska Trykkefrihedsselskabets ordförande, Lars Hedegaard skriver bland annat detta:

"I et åbent samfund med ytringsfrihed vil der altid være mulighed for at kæmpe for sine synspunkter med demokratiske og lovlige midler. Enhver, der vælger en anden kurs, har sat sig uden for civilisationen. De kan aldrig blive frihedens venner, uanset hvilke motiver, de måtte påberåbe sig.

Anders Behring Breivik – hvis det, der er kommet frem om ham, viser sig at holde stik – er ikke en tøddel bedre end Osama bin Laden. De er medlemmer af samme terroristiske klub, selv om de måtte hævde at være hinandens modsætninger. Over for den slags folk hjælper ikke andet end statens magtmidler understøttet af den folkelige opinions afsky.

Jeg er ikke i tvivl om, at det norske politi er i fuld gang med at gennemtrawle det betændte miljø, hvoraf den højreekstremistiske terror har sit udspring. Det er på høje tid."

4 kommentarer:

Sven sa...

Mina tankar går idag till offren, deras anhöriga och vänner. Må dom finna frid och tröst.

-------------

Får en känsla av vämjelse att det redan skall tolkas, politiseras och ideologiseras i morgonsoffor och online i detta skede. Kan inte det vänta en vecka?

Det gäller även denna bloggpost, varför redan nu tolka in mönster och associationer och sväva ut i Europas utveckling?

Det räcker med att bara sörja en dag som denna.

Inre exil sa...

Sven - jag kan bara råda dig att avstå från kommentarer. Dina ord är lika meningslösa som mina.

tjuren sa...

Fråga pappa kungen en av 33 gradarna....han kan kanske sprida lite "ljus" över det som hänt...

Anonym sa...

Thomas, kan du utveckla på vilket sätt det är "signifikativt" att en bindgalen högerextremistisk massmördare är frimurare?