onsdag 13 juni 2012

Ervin Rosenberg rapporterar från Ungern.

Judiskt par i Budapest. Förra gången det hände. "Den nuvarande regeringen är som bäst sysselsatt med att förbereda Ungerns nästkommande katastrof" skriver Ervin Rosenberg.
Den 5 juni förolämpades den nittioårige överrabbinen på öppen gata i Budapest. Som varje gång när judefientliga uttalanden hörs på gatorna (eller lika gärna i det ungerska parlamentet) kom omedelbart ett uttalande av regeringen. Där hette det att Ungerns regering kommer att försvara alla sina medborgare oavsett …

Dagen därpå skrev jag följande notis på Facebook:

A jelenlegi magyar kormány NEM fog gátat vetni a nácizmusnak, erőszakszervei NEM fogják megvédeni azokat, akiket a nácik el akarnak űzni az országból, vagy (ha a kiűzetés nem sikerülne) meg akarnak semmisíteni. Csak és kizárólag magukra számíthatnak a kiszemelt áldozatok. Ezt MINDENKINEK tudnia kell.

Här får ni läsa den korta texten i svensk översättning:

Den nuvarande ungerska regeringen kommer INTE att sätta stopp för nazismen, dess våldsmakt kommer INTE att försvara dem som nazisterna vill fördriva ur landet eller (om fördrivningsförsöket misslyckades) förinta. De utsedda offren kan bara räkna med sig själva. ALLA måste vara medvetna om detta.

I dag läser jag i tidningen att ett gäng unga män har misshandlat en sjuttio år gammal jude på öppen gata mitt i Budapest. Man lät honom veta att han fick smörj för att han är jude.

Jag upprepar mina ord från den 6 juni. Denna regering – vars ideal är Horthy-regimen, som nu rentvås och idealiseras energiskt och bestämt, en regim som bl a har hundratusentals judars deportering och död på sitt samvete – kommer INTE att försvara någon enda minoritet. Den kommer mer och mer att utplåna gränslinjen mellan sig och de rent nazistiska krafterna i landet. Det sker redan, det har pågått länge.

Även om upprepningen kan verka ansträngande måste det sägas om och om igen: den nuvarande regeringen är som bäst sysselsatt med att förbereda Ungerns nästkommande katastrof.

Ervin Rosenberg.

Inga kommentarer: