fredag 4 november 2022

Har jag gått från Bokens folk till Litteraturens folk?

En del av mitt bibliotek.
 

Utan litteraturen hade jag legat på en parkbänk, i stank och misär. Utan litteraturen hade jag varit en kuvad fabriksarbetare eller kontorsanställd. Det fanns inga mellanvägar: underkastelse eller frihet. Och genom litteraturen fann jag friheten.

 

Jag tillhör Bokens folk. Det är ett faktum. Trots att jag är starkt medveten om att jag inte använder begreppet religiöst tillhör jag Bokens folk.

 

Varje gång jag ser ett banalt tv-program eller en dålig film vet jag vad jag måste vända ryggen. I litteraturen kan jag hålla fast i väsentligheter. Jag kan vända det snabbt förbifladdrande ryggen och stanna – eller röra mig alldeles sakta – genom den tryckta texten. Är det bokens magi? Är det själva tryckkonstens mysterium? Det finns en teknikberusad generation som tror att människor som jag skulle vilja läsa från en ”läsplatta” – ett digitalt vidunder där texten rullas fram. Så lite den generationen förstått. Så lite den vet om den tryckta boken, om papperskvaliteter och typsnitt, om form och färg och mjuka och hårda omslag, om limningar och bindningar och dofter, om känslan i handen, på fingrarna, när ögat möter de tryckta orden, så lite den generationen förstått.

 

Ändå måste man – just nu, just i denna konsumismens epok – distansera sig från begreppet ”bok”. Det betyder alltmer endast fetischen boken, den där glassiga saken som ligger i staplar i handeln, och som handlar om livsstilar, livsmedelstraditioner, inredningstips, olösta kriminalgåtor etc. Den ”boken” har jag ingenting gemensamt med. Mot den måste jag hävda litteraturen. Har jag således gått från Bokens folk till Litteraturens folk? Nej, snarare har jag förbundit ett urgammalt begrepp med min egen förståelse av vad det är som betyder något. 

 

 

3 kommentarer:

Stefan Lundin sa...

Håller med, en bok ska läsas i fysisk form. Jag kan ha förståelse för att folk lyssnar på ljudböcker, dock. Det är bättre än att inte läsa alls.

Carl sa...

Nu var du åter mitt i prick ! Den fysiska formen gäller även tidskrifter (i alla fall de med innehåll). Riktig nirvana tycker jag att man kan nå ibland när man läser någon riktigt bra bok på originalspråket.
Svårt, speciellt med tyskan då den inte vädras så ofta. Men med ordboken lätt tillgänglig så går det ! På något vis "slow boat to China" , långsamheten ger eftertanke och speciellt en bättre chans för hjärnan att modellera upp ingående personer,rum och landskap.. Vid bil eller tågresa är ljudboken det som gäller. Men, uppläsaren är A och O för att det skall bli bra.

elina sa...

Jag blev glad när jag läste att skolorna vill ha böcker framför paddor. Alltid något.
Flera undersökningar får fram att barn i hem där det finns böcker är smartare än de utan. Någon satt till och med en gräns, minst 400 böcker i ett hem var tecken till de smartaste barnen.
Jag undrar förstås vilka utbildningar dessa barns föräldrar hade. Men det var inte avgörande utan förmågan att få barnen att läsa och tillgång till böcker var avgörande. Det finns ju bibliotek bara man lär ungarna att gå dit.