onsdag 2 november 2016

Vetenskapen främst!

Vid Anilla, Östra Göinge. Foto: Astrid Nydahl
Det är för mig en självklarhet att sätta vetenskapen främst. Att tänka på det har ju varit självklart de senaste dagarna av skånskt mediabrus kring påvens besök. Sydsvenskan satte väl samtidsribban precis så lågt som de orkar då de slog fast att Måns Zelmerlöv "drar fler" i Lund än påven, tiotusen ställs mot femtusen.  Den underavdelningen - ska vi kalla den populärjournalistik? - visar ofta vad den går för. Den är varken resultatet av tankemödor eller ambitioner.

Men i frågan tro-vetenskap hävdar jag vetenskapens företräde. Under min träning på Sportmed under tisdagen fick jag en fin påminnelse. En man i min egen ålder berättade vad han varit med om. Just i Lund hade han fått nya lungor transplanterade. Han hade fått ett nytt liv, kunde andas normalt och ligga ner och sova. Det var KOL som hållit honom i ett strupgrepp. Transplantationen är resultatet av västerländsk vetenskap. Det mesta vi stöter på i vardagen är det. Tro är något annat. Tro är en själslig, andlig erfarenhet. Frågan är bara var den finns i människans kropp. Det mesta som vetenskapen funnit slår fast att det är i hjärnan. Också det ter sig självklart för mig.

Sedan unga år har jag haft bilden av mig själv som en tvivlare. Jag ifrågasätter allt under solen. Ändå har jag vid ett par tillfällen gått rejält fel i den labyrint som är livet. Det har jag gjort därför att mina tvivel grundar sig i ett ifrågasättande av väsentliga delar av västerlandets fastslagna normer: profitjakten, konsumismen, utseende- och modefixeringen etc. Dessa normer finns kritiskt skildrade i Leonard Cohens nya skiva You want it darker, med bland andra sången Steer your way där det heter:


Steer your way through the ruins of the Altar and the Mall
Steer your way through the fables of Creation and The Fall

och:

As he died to make men holy, let us die to make things cheap

Eftersom ingenting i vår tid tycks vara heligt är det självklart att man rimmar "The Mall" på "The fall". När jag tänker på detta tänker jag också på mannen med de nya lungorna. 


Inga kommentarer: