tisdag 21 april 2015

Slavoj Žižek om intolerans och mångkultur

Kristianstad centrum, 2012. Foto: Thomas Nydahl
I en intervju i danska Politiken hämtar jag idag några intressanta (och skulle jag säga livsavgörande) aspekter kring vår samtid och framtid. Det är Slavoj Žižek som intervjuas, och han har framför allt intressanta tankar kring det vi kallar "mångkultur" och dess relation till tolerans och hävdandet av den egna kulturen. Europa, säger han, behöver sin egen Leitkultur.

Har alle kulturer ikke en smertegrænse, hvad angår intolerance?

»Der er ting, som er umulige at tolerere. Det kan blive til et eksplosivt problem, hvis to etniske eller religiøse grupper lever sammen nær hinanden og har uforenelige måder at leve på og opfatter kritik af deres religion eller måde at leve på som et angreb på selve deres identitet«.

Det er i visse kredse blevet populært at erklære, at islam også er en del af Europa?

»Tolerance er ikke en løsning her. Vi har brug for, hvad tyskerne kalder en Leitkultur, en højere, ledende kultur, der regulerer måderne, hvorpå subkulturerne interagerer. Multikulturalismen, med sin gensidige respekt for de andre, virker ikke på ’umuligt at tolere’-stadiet. Stærkt troende muslimer finder det umuligt at tolerere vores blasfemiske billeder og vores respektløse humor, som udgør en del af vores frihed. Men Vesten med sine liberale praksisser anser også tvangsægteskaber eller adskillelse af kvinder og mænd, som er del af muslimsk liv, for uacceptabelt. Derfor argumenterer jeg som venstreorienteret for, at vi har brug for at skabe vores egen ledende kultur«.

Hvordan kunne en sådan kultur se ud?

»Den ledende europæiske kultur er oplysningstidens universelle ideer. Her må du som person være i stand til at se bort fra dine egne karakteristika og ignorere dine egne særlige sociale, religiøse eller etniske positioner. Det er ikke nok at tolerere hinanden.


Inga kommentarer: