fredag 21 mars 2014

Oksanen: Kommer väst att svika - igen?

Putin skriver under att hans regim införlivat Krim. Bildkälla: http://kremlin.ru/news/20604
I dagens Expressen skriver Sofi Oksanen:
"Ryssland betraktar det som sin rätt att blanda sig i självständiga staters agerande, ifall dessa är på väg alltför långt mot väst och ifall Ryssland anser sig ha bestämmanderätt över området i fråga. För tillfället driver man i den ryska duman på en lag som skulle möjliggöra införlivande av tidigare sovjetiska områden, och i de östeuropeiska och baltiska länderna grunnar man nu på om man ännu en gång har litat förgäves på väst. Det senaste årtiondet har väst inte brytt sig om Östeuropa förutom vad gäller billig arbetskraft och förmånliga produktionsförhållanden. Det olagliga införlivandet av Krim har stor symbolisk betydelse: det rör sig om det första området efter sovjetperioden som har anslutits från en Kreml självständig stat till Ryssland. Fallet innebär också ett test, ett utforskande av västlig tolerans och moral: vågar väst stå bakom sina löften – eller kommer man än en gång att svika?"
Och i DN kan man läsa om ett upprop från ryska intellektuella:
”Vi företrädare för den ryska intelligentian är förpliktigade att varna presidenten och regeringen för de historiska misstag som nu begås: strävan att med ryska väpnade styrkor ta kontrollen över delar av ett land som tills helt nyligen var vår bror: Ukraina. Det första steget – att ansluta Krim till Ryssland – är redan taget, det första blodet har redan spillts."
Bland undertecknarna finns Ludmila Aleksejeva, Lija Achedzjakova, Valerij Borsjtjev, Jurij Vdovin, Svetlana Gannusjkina, Andrej Makarevitj ,Vladimir Mirzovev, Lev Ponomarjov, Eldar Rjazonov, Ludmila Ulitskaja, Natalja Fatejeva.

Också nestorn bland polska intellektuella motståndsmän, Adam Michnik, skriver om den allt farligare situationen:
"Historien har bitit sig i svansen. Detta är historiens verkliga slut – historien om drömmarna om en värld styrd av demokratiska värden och marknadsekonomi. Om inte den demokratiska världen begriper att det inte är läge att förlita sig på traditionell diplomati och att vi i stället måste komma med ett kraftfullt gensvar för att sätta stopp för Putins imperialistiska och gangsteraktiga politik – då kommer en logisk räcka händelser att sättas i gång som man i dag inte ens vågar tänka på. Det krävs styrka för att stoppa en gangster. Jag är stolt över Polens politiska hållning och det polska samhällets ståndpunkter. Men vi måste inse att det bästa kvartsseklet under den polska historiens senaste fyra århundraden håller på att ta slut inför våra ögon."4 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man drastiskt hävda att Sverige satsat på omsorgsinvandring i stället för ett ramstarkt försvar?
I öronen på oss som kritiserar den förda politiken ringer det socialistiska mantranen: Vi får inte ställa grupp mot grupp!
Vi måste gå ifrån det nationalistiska tänkandet!
Alla människor är lika mycket värda!
MEN:
Ingenting om att även en nation;
Tar ett steg i taget; Kräver långsiktig planering; Utgår från att med jämna mellanrum det går åt h-e.
HUBERT

Carl Jacobson sa...

Det är vackert vårväder idag i Kyiv. Genom det öppna fönstret hör jag talen från scenen på Maidan. Jag förstår givetvis inte vad som sägs, även om jag vet vad som sägs...

Talen varvas med inslag av musik - ofta ortodox körmusik, som fortsätter långt inpå natten.

Barrikaderna är kvar, och de som levt på torget i månader nu, är kvar i sina armétält.

Och jag ser hur dessa människor svartmålas och stämplas som "fascister" stup i kvarten. Som om inte det ukrainska folkets längtan efter frihet och demokrati - och ett fungerande samhälle - inte skulle förtjäna vår sympati!

elina sa...

Svar: ja. Många länder i EU har fullt upp med att sälja vapen mm till Putin och co.

Mexhide Kycyku sa...

Ukraina blev i första taget sviken från sin egen regering.
Av presidenten Janukovytj.
Det var han som inte ville avgå, trotts folket vrede.

När socialismen föll i Östra Europa...varken Nicolae Ceaușescu eller andra diktatorer hade någonstans att fly.
Då var det folkets vrede som vann.

Hade Ryssland varit stark så som denne är i dagens Putin...alla dessa diktatorer hade sökt skydd i Ryssland och svarat med samma mynt.
Sålt hela landet för billigt peng.


Först var det Janukovytj som svek sitt eget folk...sedan blev det Putin som grillar och steker den med korv och lök...den tredje blir det omvärlden som sviker och sedan åt Ukrainas folkets vägnar är det som svider.

Den ukrainska folket, ryska folket, serbiska folket...albanska folket är de som betalar notan.

Den arabiska våren är ett exempel att maktspel och girighet har ett högt pris.
Går diktatoren under...då ska hela världen gå under.
Då blir det kaos. Världens undergång.Hoppa till: navigering, sök