torsdag 13 mars 2014

Martin Amis och Christopher Hitchens om islamisterna


Sparkhill, Birmingham. Foto: Thomas Nydahl
“Det handlar inte om ras. Det handlar om ideologi” skrev Martin Amis[1] i The Guardian den 1 december 2007, sedan han anklagats för att vara ”islamofob” och ”rasist”.


I samma tidning skrev han den 10 september 2006: 

“Jag misstänker att terrorns tid också kommer att ihågkommas som ledans tid. Inte den sortens leda som plågar de blaserade och kraftlösa, utan en superleda som fylls på och kompletterar självmassmördarens superterror. Även om vi till slut kommer att segra i kriget mot terrorn, eller lyckas minska den, som Mailer säger, till en ’uthärdlig nivå’ (det uttrycker kommer att fastna, och användas av politiker som tyst stoltet), så har vi inte en chans i kriget mot ledan. Därför att ledan är något som fienden inte känner. Låt oss säga det rent ut: motsatsen till religiös tro är inte ateism eller sekularism eller humanism. Det är inte en ’ism’. Det är andens frihet – bara det. När jag refererar till ledans tid, så tänker jag inte på flygplats-köer eller visitationer i tunnelbanan. Jag menar den globala konfrontationen med den ofria anden.”

Kenan Malik menar att Amis ansluter sig till den teori om demografin som Mark Steyn[2] står för och att det är en av förklaringarna till att han i en intervju gjord av Ginny Dougary i The Times 2006, sa att han menade att det var européernas plikt att se till att de inflyttade muslimerna måste lida innan de ändrar sitt handlande: ”Vilken sorts lidande? Deportationer – längre bort. Inskränkningar av friheter. Visitering av människor som ser ut att komma från Mellanöstern eller Pakistan… Diskriminerande grejer, tills det gör ont för hela kommuniteten och de börjar ta sina barn i örat.

”Journalistens egen kommentar var att Amis uppmaning var ”hårdför, provocerande hårdför.”

En av Martin Amis nära vänner och förbundna var författaren Christopher Hitchens[3], som levde den sista tiden av sitt liv i USA. I sin stora, sista essäsamling[4] skriver han i flera reportage och essäer om islamismen. I essän Don´t Mince Word heter det:

”Det antas undermedvetet att kritik av politisk islam skulle vara en attack mot människor med mörk hy (…) Den fascistiska subkultur som slagit rot i Storbritannien och som lever av våld och hat består av två huvudsakliga element. Ett är flyktingfenomenet, som består av människor i asyl från Mellanöstern och Asien, som utnyttjar Londons traditionella gästvänlighet, och ett är en projektion av en invandrargrupp som har sitt ursprung i en särskilt primitiv och reaktionär del av Pakistan. Inför den vita liberala skamrodnande vägran att konfronteras med fakta, måste man få säga emot utifrån några iakttagelser. Den första är att vi för många år sedan varnades för denna fara, av britter, också de av asiatiskt ursprung, sådana som Hanif Kureishi, Monica Ali och Salman Rushdie. De visste hur bymullan såg ut och hur han lät, och det berättade de för oss.” 

Efter detta fortsätter Hitchens ett resonemang som går ut på att visa hur orimligt det är, att man i ett modernt land som Storbritannien på 2000-talet ska behöva se sexuellt förtryck, tvångsäktenskap, hedersmord, incest. Och så säger han, att detta är illa nog, även om det bara begränsats till de muslimska miljöerna. Men ”sådant gift låter sig inte begränsas” och därför blir det allt fler som betraktar det som ”gudagott” att slå ihjäl kvinnor om de så bara uppträtt ”oanständigt” eller visat brist på ”diskretion”. Det minsta vi kan göra, avslutar Hitchens, 

”när vi möts av så radikal ondska, är att se den rakt i ögonen (vilket den gör allt för att undvika) och att kalla den vid sitt rätta namn.”


[1] Martin Amis, författare, son till Kingsley Amis. Martin Amis har i många sammanhang sedan 2001 debatterat terrorismen och uttryckt sig både hårt och kontroversiellt om de brittiska islamister som vägrat ta avstånd från sina trosfränders terrorattacker, i London och runtom i världen.  De två citaten ovan är klippta ur några av de många artiklar han skrev dessa år.
[2] Mark Steyn är amerikansk radiojournalist, känd för sina inslag och föredrag om den låga befolkningstillväxten bland ”de europeiska folken” som enligt honom är ”alltför självupptagna för att föröka sig”. Detta lägger, säger Steyn, grunden till ”islams rekolonisering av Europa.”
[3] Hitchens var född 1949 och avled 2011.
[4] Arguably Essays (Twelve/ Hachette Book Group, 2011). Essän ursprungligen publicerad i Slate, den 2 juli 2007.

Texten ingår i min bok Black Country, som finns i ett fåtal exemplar att beställa för den som är intresserad. Sedan är hela upplagan slut och kommer inte att tryckas på nytt. Först till kvarn med ett mail: thomas.nydahl@gmail.com

 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande, belysande inlägg Thomas.
Hitchens:
" Inför den vita liberala skamrodnande vägran att konfronteras med fakta, måste man få säga emot utifrån några iakttagelser."
En av dessa goda lieberala tangentbord heter Per Svensson och en gång i tiden skrev han uppmuntrande, berömmande om Ayaan Hirsi Ali.
Ända tills svenska feminissor av kurdisk härkomst tog sina händer ifrån afrikanskan och befann henne vara islamofob.
Numer låter det från SDS kulturnestor:
"Visst vi har problem. Massor med problem. Men det är det som är grejen."
Tänk tröstande på det nästa gång er bil brinner eller farmor blir rånad av rosförsäljaren.
HUBERT

Björn Nilsson sa...

Vad ursäktar sig Amis med? Att han är blåst i roten? Antingen är han verkligen knasig och tror att generella förföljelser av folk med 'fel' utseende hjälper, eller också förstår han att detta är fullständigt kontraproduktivt och bara skapar mer hat och missämja och vilja att slå tillbaka - och då kan man ju fråga sig varför han vill ha det så?

Rent generellt: jag har sett hänvisningar till kriminologiska utredningar som visar att just den här typen av poliskontroller av speciella grupper inte fungerar. Man hittar inget men skapar motsättningar. Det är helt enkelt så att man letar efter nyckeln under gatlyktan, inte längre bort i mörkret där den verkligen ligger.

Om engelsmännen är intresserade av att bekämpa islamsk terrorism kunde de ju röja upp i sina egna förbindelser med just den sorts människor. De har ju odlat kontakterna med extrema islamister i åtminstone hundra år och borde väl veta en del om vilka de är. - Och de som de inte känner till, det är de som finns i mörkret och kan vara nästan vem som helst.

Nej, Amis verkar vara en otäck fan.

Anonym sa...

Blåst i roten, knasig, otäck fan.
Vänstern debatterar.
Annars kan man väl få konstatera hur, när det smäller i GB, det handlar om just inhemska britter med muslimska rötter.
Groomingligorna befolkas enligt samma mönster.
Kusingifteskulturer är även de av importslaget.
Amis står upp för Voltaires principer och för sin vän, den fatwa-dömde Salman Rushdie.
HUBERT