söndag 4 december 2011

Söndag.

I brevlådan talar kommunen med mig: "Vi har granskat dina sopor". Tonen är saklig och kanske just därför hotfull. Någon ser mig ända ner i påsen med äggskal och kaffesump.

Inne i december är allt fortfarande höst. Imorgon bitti, 07.10, ligger jag åter på gastroskopi-sängen. Det har blivit en obehaglig men uthärdlig rutin jag underkastar mig.

Jag läser Liu Xiaobo och tänker: så mycket vi har att lära om det Kina som med stor brutalitet vill behålla den monolitiska makten samtidigt som man utvecklar en kapitalistisk cynism (Liu Xiaobo säger att den bara har fostrat en hel generation av konsumenter, egoister som bara ser till egenintresset). Det finns en naivitet i tron på att landet utvecklas mot "demokrati". Liu Xiaobo visar att det handlar om något helt annat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Vi har granskat dina sopor" är en formulering som för mig tyder på att det civila samhället alltmer ger vika för det politiska samhället. Å andra sidan vet vi att det kan vara mycket värre. Jag är tämligen övertygad om att den sortens brev från lokalmyndigheten slipper man ta del av i Syrien. Vilket gör att jag tämligen lätt står ut med svenska kommunpolitikers korrekta välvillighet.

TJ

annannan sa...

Det där är sådant som man ska ringa tillbaka om. "Oj vad bra. Då har ni kanske hittat min bästa penna? Jag har varit av med den i en vecka nu".