torsdag 22 december 2011

God jul och gott 2012.

Tack för det gångna året, alla ni som läser min blogg och/eller mina böcker. Det har varit ett fantastiskt, besvärligt, fint, avskyvärt och framför allt minnesvärt år.

Det svåra är ju sjukdomarna som hela tiden sätter hinder i vägen. Inte minst för möjligheten att umgås med människor man hyser stark vänskap eller kärlek till. Bloggen – ja, hela den digitala kulturen – ger oanade möjligheter. Det finns en dialog och en vänskap trots de fysiska hindren. Det vill jag tacka varmt för. Och jag vill tacka alla er som peppade mig under de sex dygn jag låg på hematologen och fick mina motgifter. Det gjorde mig rik på flera olika upplevelser.

Året avrundades med utgivningen av Kulturen vid stupet. Det blev framgångsrikt i flera avseenden. Jag sålde ungefär så många som jag hade räknat med. Tryckräkningen och portoräkningen kunde betalas. Och jag fick bekanta mig med många nya människor som skrev och beställde. Inte minst det var en stor glädje.

Det nya året kommer att bjuda på flera utmaningar som har med hälsan att göra. Men också när det gäller skrivandet. Om jag förmår resa, så ska jag bo en tid i Birmingham för att samla material till min bok Black Country. Detta brittiska landskap kan göra vem som helst mörkrädd. Jag menar att det som där sker bara är en föraning om vad som kommer att ske i Sverige. Just därför vill jag skriva om det. Det är problem som täcker sociala/ekonomiska klyftor (fattigdom som sjunker ner i nöd, samtidigt som den politiska klassen i samverkan med överheten berikar sig allt skamlösare), politiskt hyckleri (yttrande- och tryckfrihet om du säger rätt saker), religiöst förmynderi (islamismen) och ett samhälle i förfall.

Men nu, denna torsdag, vill jag bara säga till er alla:

GOD, FRIDFULL JUL OCH ETT RIKTIGT GOTT 2012.

Foto: en småländsk sjö den 21 december. Fotografen heter Anders Johansson.

10 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Detsamma till dig, Thomas. Må vi leva! Kämpa något. Älska lite mer.

Karin S sa...

Det har varit ett bra år att följa din blogg, spännande med bokprojektet, hoppas verkligen att du får ihop nästa också. Och god jul tillbaka, till dig och hela familjen!

Niklas sa...

Detsamma, du beundransvärda stilist!

Hanne H sa...

At 'kende' dig, læse din blog og dine bøger, følge dig i dine problemer, se dig kæmpe, er stort.
Dine inspirationer til litterære udfordringer er utroligt frugtbare,- noget af det bedste i mit liv.
Tak for året, der gik - og alle mine bedste ønsker fremover.
Kan man tillade sig et elektronisk kram?

Stefan Lundin sa...

Jag är nykomling på din blogg men kommer att besöka den regelbundet framöver. Så ha en God Jul och skriv den där boken om Birmingham, den ser jag fram emot.

Anonym sa...

Thomas,

Detsamma! Hoppas ni får en fin och lugn jul med familjen.

Har börjat läsa Sista vinterresan, och tycker mkt. om ditt språkliga anslag; lugnt och behärskat men öppnar ändå upp och sätter saker i vibration.

Kenneth Karlsson sa...

Thomas, jag minns mycket väl när vi först fick kontakt - via nätet. Det räknar jag som ett mycket viktigt ögonblick i mitt liv; din artikel om Palestina... fick mig att känna mig mindre ensam. All kärlek till dig och din familj.

Wu sa...

God Jul, Thomas, till dig och de dina mycken värme!

Ola K sa...

God jul, Thomas. Och tack för En centraleuropeisk afton, Kulturen vid stupet m.m. lidelsefull och sant prövande litterär produktion. (Tvärvigg-attityden är viktig att vidmakthålla, tror jag, kanske helst i en så sjaskig historisk-estetisk epok som den nuvarande.)

Att du "bloggar" är en skam - fast mest förstås en glädje och en stimulans.

Inre exil sa...

Tack alla ni fina jultomtar, manliga och kvinnliga, vad skulle man göra utan er?