lördag 4 november 2017

Genus viktigare än kunskap - förstås

Någonstans i Wales, det är en kyrka och inget annat. Foto: Astrid Nydahl

När den rena dumheten - obildningen maskerad som politik - segrar finns det inte mycket man kan göra. Att de svenska universiteten valt att följa de amerikanska i hälarna är ingen nyhet. Men när nu ledordet är "genusvetenskap" blir det riktigt illa. Extremfeministiska ideologer styr över kursinnehållen och politisk galenskap får ersätta intellektuella bildningssträvanden. Ska en kurs handla om fascismens framväxt för mer än hundra år sedan måste du idag ha med en amerikansk queerfeminist på litteraturlistan. Varför det? Jo, för att 40% av all litteratur ska vara skriven av kvinnor. Och det fanns inte särskilt många fascistiska kvinnliga författare för hundra år sedan. Då får man slänga in det som studenterna helst vill ha. Och hon heter förstås Judith Butler!

I dagens Svenskan ges ett skrämmande exempel på hur det kan gå. Och går:
Du ska ha med Judith Butler på litteraturlistan. Det meddelades Erik Ringmar, lektor på statsvetenskapliga institutionen i Lund, efter att institutionens styrelse haft sitt septembermöte. Inget fel med att läsa queerfeministen Butler, det är bara det att Ringmars kurs handlar om reaktionen mot moderniteten vid förra sekelskiftet, med fokus på fascismen. ”Ingen kurslitteraturskommitté i världen kan tvinga mig att undervisa på Judith Butler om jag inte vill”, skrev Ringmar på sin blogg häromdagen. 
Detta har lett till kraftiga protester från både studentaktivister och styrelsen. En liten sak, kan tyckas, men är en del av en mycket större process där den akademiska friheten kringskärs. Det som nu sker på statsvetenskapliga institutionen sanktioneras fullt ut av den jämställdhetsintegrering som regeringen har beordrat alla Sveriges lärosäten att genomföra.
Säger inte mer än att jag rekommenderar läsning av hela artikeln. Så illa står det till i vårt arma land. Kommande generationer står och vadar i könsteorier men är för övrigt "dummare än tåget" (sa man i min barndoms Malmö).

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Vem var dummare än tåget? - Jag måste friska upp minnet, och fann att det var prins August av Sverige och Norge. "Prinsen har givit namn åt det tidiga svenska ångloket Prins August, vilket i sin tur – i beaktande av prinsens välkänt begränsade begåvning – givit upphov till uttrycket att vara "dummare än tåget"". Se https://sv.wikipedia.org/wiki/Prins_August_av_Sverige_och_Norge

Försonande drag fanns dock: "August hade ej sina bröders begåvning men var en hjärtegod, flärdlös person med en del originella sidor." Bättre att vara snäll och dum än elak och dum!

Loket finns ännu kvar. Hoppas de mer bisarra student-aktivisterna inte har samma varaktighet.

elina sa...

Tekniska högskolan lägger in genusteorier som obligatorium. Visar inte det den totala idiotin i feminist och genusrörelsen? Eller hos dem som godtar detta?

I släkten finns en pensionerad professor från KTH. Han är förgrymmad över hur vetenskap, teknik som fungerar och allt mestadels män har åstadkommit för samhället som att bo bättre, ha vägar, broar, tekniska hjälpmedel, hushållsmaskiner och även borrar vilka nu räknas som representanter för patriarkal förtryck och skall genuscertifieras eller göras om eller raseras bara.

Jag är glad att jag är pensionär, säger han. Hoppas jag slipper gå över en bro som är genuscertifierad. Jag simmar hellre över, mindre riskabelt.

Dottern som utbildar läkare vill ge upp. Det är förtryckande att prata om biologin, att vi är man och kvinna och har därför skilda könsdelar. Nu är hon neurolog men ni kan inte ana hur genusteorier kan klämmas in vart som helst.

Thomas Nydahl sa...

Tack Björn, 65 år gammal med detta uttryck i bagaget blir jag räddad av dig. Det är inte första gången, så stort tack ska du ha.

Elina, du bara förstärker min pessimism (och det gör du rätt i), det finns ingen återvändo, dumheten har segrat och det är därför det ser ut som det gör. Dumheten kommer ofta kamouflerad, den här gången som genusteori, feminism, frigörelse - men dumheten är alltid ett fängelse och ett instrument för förtryck.

Så Björn, jag måste också tillägga att jag är rädd att den här aktivismen kommer att bli långvarig eftersom den inte tycks generationsbunden utan genomsyrar institutionerna i sin helhet.

Cello Jr sa...

Vet inte om jag fattat detta med genuscertifiering.

Finns det ett kvinnligt sätt att tillverka en atombomb? Vore det sättet bättre än det manlig sättet? Skulle bomben smälla högre eller mindre om den konstruerats av en kvinnlig forskare?

Jag har ett förslag: varför inte införa genuscertifierade sällskapsspel?

https://www.youtube.com/watch?v=S1MRU2Bxkeo

Tipstack om videoklippet till Tanja Bergkvist.

Stefan Lundin sa...

Sådana här galenskaper kan utan tvekan ta kål på hela universitetsvärlden och därmed vårt inhämtande av kunskap. Jag kan inte begripa hur en minoritet av extremfeminister kan få så stort inflytande. I Norge gick för ett antal år sen en mycket bra dokumentärserie, "Hjernevask", där man på punkt efter punkt gick igenom genusvetarnas teser. Man konfronterade sedan dessa med experimentella data som riktiga naturvetare hade kommit fram till och reaktionen från genusfolket går inte att återge här. Det var total avklädning. Serien kan f.ö. ses på Youtube. SVT vägrade att köpa in serien och det är fullt förståeligt med tanke på hur statstelevisionen fungerar. SVT blev då tillfrågade av David Eberhard och Erik Hörstadius om man kunde göra en svensk, något mildare, variant av "Hjernevask" men fick även de nobben. Det är verkligen synd att den stora publiken inte kan få ta del av vilket humbug som pågår på skattefinansierade svenska universitet. David Eberhard har skrivit ett långt inlägg om det här på SVT Opinion, se eberhard.se.