söndag 15 oktober 2023

Hur ska det suveräna Israel leva sida vid sida på denna begränsade geografiska yta med Gazapalestinierna?

 Anita Goldman i DN:

"Vad är planen? Målet? Hur ska det suveräna Israel leva sida vid sida på denna begränsade geografiska yta med Gazapalestinierna? Ska man igen vara overlords som patrullerar varje gränd? Ska generationer av israeliska unga män ge sina liv för att ”säkra israelisk närvaro” över Gaza? Ska man återgå till att ha rejvfester invid gränsen? Hur tänker man då? Hur tänkte de som gav tillstånd till en sådan festival så nära en av de mest labila våldsamma gränserna i världen? Vilket var konceptzia som man säger på hebreiska? 

En annat, mer etablerat slags rejvparty har pågått i Tel Aviv i flera decennier. Det partyt kallas ”leva-i-vår-underbara-hightech-sol-och-strand-bubbla”, den med groteska fastighetspriser, svinhöga levnadskostnader och kreativa möjligheter för de smarta och de privilegierade, utan att de för ett ögonblick förhåller sig till att Gazaremsan ligger endast drygt 7 mil söderut, eller till Västbanken, precis bakom ryggen när de vänder ansiktet mot de fantastiska solnedgångarna i Medelhavet.

Vi som år efter år på vårt trista skuldbeläggande och glädjedödande vis envisats med att slå fast att det inte går att bygga ett levande demokratiskt samhälle vägg i vägg med ockupation och instängande av ett förtryckt folk bakom sanktioner och murar, har fått rätt. Vem fan vill få så rätt. Vem fan vill inte joina partyt i stället, dance to the end of night."

 

Inga kommentarer: