tisdag 20 december 2016

Vågar vi oss ut?

Thomas Bernhard (1931-1989)
”Vad ser vi annat än lögner och elakhet, än hyckleri och förräderi, än den gemenaste nedrighet, när vi går här på gatan, om vi vågar gå ut på gatan, sa Reger". (Thomas Bernhard: Gamla mästare, s. 188, översättning Jan Erik Bornlid).

För några dagar sedan fick jag det här citatet. Det är en av mina verkliga favoriter bland de europeiska författarna, Thomas Bernhard från Österrike, som skrivit boken Gamla mästare. Det var slumpen som gjorde att orden nu fick en ny och stark betydelse. Med tanke på den islamistiska terrorn kan vi fråga oss om vi vågar gå ut.

Den politiska klassen ”ångrar sig” på löpande band. Men det de säger ter sig allt mer som hyckleri. De har tidigare haft eller har just nu makten - beroende av partitillhörighet - och de kunde utan minsta problem lägga om kursen. Det gör de inte. Tvärtom. För att tala med Bernhards ord: de ljuger och de hycklar. Men förrädare? Knappast, eftersom de inte haft något att förråda. Hur deras innersta tankar ser ut vet vi ingenting om, vi kan bara döma dem på handlingar och politiska dokument.


Tack till Ervin

Inga kommentarer: