måndag 2 december 2013

Lars Vilks parafraser med hundinslag i Stockholm

 

Så var det dags för Lars Vilks att visa sitt mycket speciella konstnärskap i form av oljemålningar på papper. Just den tekniken använde han när han ställde ut i Malmö, på Galleri Rönnquist, det första galleri som ville bereda honom plats för en separatutställning. Den besökte jag förstås, och skrev om här:
"På utställningen har Vilks lyckats spänna över sex århundradens konsthistoria, från det tidiga 1500-talet fram till vår egen samtid. Många av konstnärerna ingår i ett eller annat allmänt västerländskt medvetande (eller borde i alla fall göra det): Vermeer van Delft, René Magritte, Diego Velàsquez, Gerhard Richter, Carl Larsson, Anders Zorn, Joseph William Mallord Turner och en rad andra. Tidsmässigt går han som längst tillbaka till 1510 och Jan Gossaerts Konungarnas tillbedjan och Agnolo Bronzinos Eleonora av Toldeo med sin son Giovanni de Medici från 1550 – här överförd av Vilks till verket I samma rum som rondellhunden. Längst fram i vår tid hamnar han med Gerhard Richters magiskt undflyende Fru med hund vid sjö från 1967."
Det han nu ställer ut i Stockholm är en ny svit målningar, också de parafraser på mer eller mindre kända verk ur konsthistorien. Den nya utställningen heter Phobos & Deimos och visas på Galleri Movitz. Vernissage på lördag, den 7 december klockan 12-16 i Vilks närvaro. Här kommer konstnärens beskrivning av utställningen:
”Utställningens namn Phobos & Deimos (Fruktan och skräck) hänger samman med att orsaken till att mina rondellhundar inte kan visas (med Rönnquist & Rönnquist som enda undantag) eller säljas på auktioner är just fruktan och skräck för att något förfärligt skall inträffa. I mytologin är Phobos & Deimos söner till krigsguden Mars och kärleksgudinnan Venus. De är också namnen på planeten Mars två månar. De utställda målningarna är parafraser på mer eller mindre kända konstverk från skilda tidsepoker med i verken inplacerad rondellhund. Det enda undantaget är en målning som visar planeten Mars med sina månar tillagt en rondellhund.”

***


Inga kommentarer: