tisdag 19 juni 2012

Elias Canetti om Pappersdrinkaren och Den ordsnabbe.

Som tvilling till Karsten Sand Iversens Skyggebiblioteket kan man läsa Dødsfjenden - Om Elias Canettis forfatterskab, (red. Adam Paulsen) med essäer av samme Karsten Sand Iversen, Henrik Stampe Lund och andra. Boken är på danska och jag köpte den samma år den utkom, 2005.

Ur Canettis Öronvittnet (i översättning av Eva Liljegren) bjuder jag på ett smakprov:

“Pappersdrinkaren läser alla böcker, vilka som helst, bara de är svåra. Han nöjer sig inte med böcker som man talar om, de skall vara sällsynta och glömda, svåra att hitta. Det har hänt att han letat ett helt år efter en därför att ingen känner till den. Om han har fått tag i den till slut så läser han den fort, förstår den, lägger den på minnet och kan alltid citera ur den.”

Citatet är hämtat ur den karaktär Canetti kallar just Pappersdrinkaren. Nog kunde man här tala om ett skuggbibliotek?

Ur Den ordsnabbe några rader:

“Den ordsnabbe talar på skridskor och hinner före fotgängare. Orden faller ut munnen på honom som ihåliga hasselnötter. De är lätta, eftersom de är tomma, men det finns många av dem.”

2 kommentarer:

Fransyskan H sa...

Öronvittnet! Vad intressant det lâter! Hâller det hela vägen ut ocksâ...? Sâ roligt sammanträffande - precis idag kom maken hem med en Canetti, Auto-da-fé (vet ej svensk titel?), med kommentaren att "det var den som gjorde hans gamla tanter övertygade dâ det begav sig att de var släkt, dâ hans familjehistoria var nästintill identisk med farfaderns". Nu mâste ju Öronvittnet komplettera inköpet!

Inre exil sa...

Ah, det är Förbländningen maken kommit hem med. En av de absolut märkligaste och mest oförglömliga romaner jag läst (Canettis enda). Läs den, njut och uthärda, du kommer aldrig att glömma den. Men vet du Helena, alla Canettis böcker är läsvärda, oavsett i vilken genre. Du har att välja mellan självbiografi, aforismer, dagböcker etc. Läs!!! Du kan tro det håller hela vägen ut.