torsdag 4 april 2024

Den judiska tragedin, och den israeliska

”Själv såg jag det som en väg mot politiskt självmord, eftersom jag var övertygad om att en stat byggd på ockupation av ett annat folk förr eller senare skulle undergräva förutsättningarna för sin egen existens.”

 

Nej, det är inte USA han syftar på, trots att den nationen bygger på flera ursprungsfolks undergång. Göran Rosenberg upprepar idag i Expressen det han sagt i hela sitt liv, gällande Israel. Det är inte särskilt originellt, men absolut det närmaste man kan komma politisk korrekthet.

 

Frågorna som aldrig ställs borde handla om den sionistiska grundtanken om en judisk nation, som Herzl formulerade, men också om vad Hitlers Tyskland ställde judarna inför. Kunde Israel möjligen – som tanke och som förverkligad idé – ha handlat om att rädda livet på de judar som lyckades fly innan de skulle massmördas i läger och gaskammare?

 

Göran Rosenberg vill inte att hans läsare ska se dessa ”komplikationer”, ty de är realpolitiska fakta. Israels behandling – misshandel – av den palestinska nationen, palestinierna som folk, är skamlig. Men den kan inte diskuteras utan historiskt perspektiv. Israel hade inte existerat utan ockupation av ett annat folk. Fråga kolonialmakten Storbritannien! Fråga de europeiska makter som höll låg profil eller resolut teg, medan tågen fraktade judarna till massdöden. Fråga historien och ställ svaren mot nuets realiteter.

 

Alla frågor måste också ställas mot bakgrund av 7 oktober-massmorden. Den enskilt värsta pogromen sedan andra världskriget. Hamas skuld är oerhört stor och det fortsätter den att vara. 

 

När det pågående, katastrofala Gaza-kriget väl är slut, kommer inte Israel att vara en nation längre. Israel kommer att vara en djupt splittrad, trasig och blödande nationalstat utan fastställda och internationellt erkända gränser, vars existens helt kommer att vila på kombinationen av folkrättslig nödvändighet och omvärldens ekonomiska, militära och politiska stöd. Redan dessa fakta lyser i neon som en tragedi och ännu ett historiskt misslyckande. Ingen av oss kommer undan det!

Inga kommentarer: