fredag 2 februari 2024

Namn som identitet och marknadsföring


Namnen är viktiga. Utan våra namn är vi ingenting. Men vad händer när namnen förvandlas till varumärken. De fyra legendariska medlemmarna i The Beatles har använts av många till mycket. Just Paul McCartney är känd för att sätta hårt mot hårt. Han säger nej till all exploatering. När hans namn syns i t.ex. en långfilm så är det för att han komponerat musiken till den, som i Live and Let Die från 1973. 

På besök i Liverpool passerade vi detta hus som driver en McCartneys Bar. Eftersom de fyra beatlarna syns i skyltfönstret är saken klar. Har de fått tillstånd att använda hans namn? Baren verkar som de flesta pubar mest ägna sig åt tv-sänd fotboll. Jag kan inte någonstans se en direkt anknytning till Paul McCartney. Han kanske bara blundar för saken?

Vi har tittat på hus i en stadsdel där alla gatorna bär författarnamn, något enstaka med anknytning till vår stad, andra mer nationellt respektingivande, som Lars Wivallius. Där finns också Fredrik Bööks väg, Hjalmar Söderbergs väg, Gustav Hellströms väg och andra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Lars Wivallius väg 27 flyttade vi som familj in på när det var helt nytt 1954. Ett bostadsområde -"Baronbacken" i ett tidigt skeende i s k miljonprogrammet.
Kom dit som andra familj i hela området, dagen innan alla andra, först in vara "Petterssons" som var gårdskarl i allmännyttiga - Stiftelsen Hyresbostäder (numera Öbo)
Farsan snackade in oss en dag tidigare, en fredag för på lördagen skulle han bort och jobba i Folkets Park
1958 flyttade vi vidare till - Hjamar Bergmans väg 36.....

Rolf Ö Örebro