torsdag 7 september 2023

Den engelska bostadsnöden - och den svenska


De mögelinfekterade hemmen i England gör mig lika beklämd nu som när jag först såg fenomenet.

Fattigdom är en sak. Bostäder som möglar är en delvis annan och kan inte enbart förklaras privat. Jag ser i de lokaltidningar jag följer, från Birmingham, Manchester och Liverpool, hur extremt barnrika engelska kvinnor mest står passiva inför fenomenet. Hela familjer blir sjuka av möglet.

I Londons fattiga områden är fenomenet allmänt förekommande. En engelsk tv-serie, Barnmorskan i East End, låter tittarna konfronteras med den här typen av bostadsnöd, men den är ju inte avsedd att skildra dagens England.

Två faktorer göder möglet: trångboddhet och för låg inomhustemperatur, det vill säga rejäl fattigdom, även om varje fattig människa gör vad han eller hon kan för att hålla sitt hem rent och rimligt bra att leva i. 

Hur mycket mögel växer det i de svenska "etniska" enklaverna, dessa stapelvaror av betong som vi lärde känna som förorter skapade i miljonprogrammet? 

***

The Mirror skriver:

Damp, mould, and condensation are plaguing more than a fifth of UK households – with one in three Brits struggling to know how to reduce or remove the problem, a study has found.

One in five adults regularly find “excessive” condensation in their homes – with 12% even having been forced to relocate for good just as a result of this alone.

2 kommentarer:

elina sa...

Vi får vara glada över de slarvigt byggda husen som inte tätades för mycket med plast (billigare, kände en byggchef) större chans att väggar inte möglar. Men håller du inte rent och inte vädrar och bor det för många i lägenheten möglar vad som helst.
Bygg så många lägenheter det går och så billigt som möjligt, sa Kommunpolitikerna till byggherren i min Kommun. Och så skedde. Inte konstigt att vi har nu tre utsatta områden med för mycket folk helt enkelt.
Jag tror att med tiden dyker det upp flera områden som är i behov av totalrenovering eller rivning, inte bara vattenledningar och Järnvägen. Vart tog pengarna vägen?

Inre exil sa...

Tack Elina! Jag är tacksam för att du ger detta perspektiv.