måndag 5 december 2022

”Du tror, att inbördeskrig är på väg; jag tror att det redan är här”

Filosofen Michel Onfray och författaren Michel Houellebecq 
 

Christian Skaug skriver i Document.no under rubriken Ett ljus i mörkret i Väst (min översättning):

Tabun bryts massivt, när filosofen Michel Onfray och författaren Michel Houellebecq möts i ett lössläppt samtal.

Det extraordinära mötet mellan två av Frankrikes främsta intellektuella – båda är omöjliga att sätta i båd – ägde rum i nyhetsmagasinet Front Populaire, som grundats av Onfray. Ett 45 sidor långt referat utkommer den 8 december.

Alla de nutida ämnena avhandlas på djupet; immigration, avkristnandet, EU, USA, miljöfrågor, transhumanism, eutanasi och mera, och behandlas med stor intelllektuellt mod. Den röda tråden är inte svår att se. Väst är på tillbakagång och står på kanten till avgrunden.

”Jag vill verkligen försvara väst, men väst måste fortfarande förtjäna att försvaras”, sa Houellebecq. Ett de största tabun i Europa, är att infödda européer ska vika undan för immigranter. Det bryts med dödsförakt.

”Jag var djupt chockad över att ’Le grand replacement’ kallades en teori. Det är inte en teori, det är ett faktum” säger Houellebecq.

Onfray tillägger: ”Det är objektivt sett det som siffrorna berättar”.

Islamismen är inte så potent som vi fruktar, menar Onfray, och han verkar tro, att muslimer förr eller senare underkastar sig konsumismens fana i Väst. Houllebecqs perspektiv är klart mörkare. Han väntar sig massivt våld.

”När hela territorier befinner sig under islamisk kontroll, tror jag att det kommer att uppstå väpnat motstånd. Det kommer att ske angrepp och skjutningar i moskéer, tillägger författaren som också förutser ”Bataclan´s med motsatta förtecken”.

Men de två är eniga om, att allvarliga sammandrabbningar redan börjat:

”Du tror, att inbördeskrig är på väg; jag tror att det redan är här”svarar

Onfray.

 

 

söndag 4 december 2022

Det jag hade önskat skulle göra intryck vore en politikerklass som avvisade lögnen som metod

Foto: Astrid Nydahl

Vad gör intryck på en trött människa? Kaffe kanske. Musik? Poesi? En bra fotbollsmatch?

Det som gör intryck på mig denna glåmiga, kalla och grå helg är en gammal Kieslowski-film eller en ännu äldre Hitchcock, som Shadow of a Doubt, den svart-vita filmen från 1943.

TERESA WRIGHT and JOSEPH COTTEN in SHADOW OF A DOUBT

Det jag hade önskat skulle göra intryck vore en politikerklass som avvisade lögnen som metod. Men det är förstås en fåfäng dröm.

Frank Wedekind: Mine-Haha eller Unga flickors fysiska fostran (Bokförlaget Faethon, översättning och efterord av Peter Handberg)

Foto: Astrid Nydahl

Stämningen är obestämbar på ett sätt som leder tankarna till 
romanen Never let me go, av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro. I det fallet möter vi ungdomar på ett till synes medelmåttigt collage. Det visar sig vara en plats där man föder upp kloner, vars enda uppgift är att vara organdonatorer innan de får somna in.

Hos Wedekind är platsen ett av många hus belägna i en park där de små flickorna och lite äldre tonåringarna dygnet runt fostras i något slags dans. De tillbringar också sju dygn i parken där de i princip inte gör annat än dansar. Om de missköter sig riskerar de att, istället för att friges efter avslutad fostran, hamna i personaltjänst och åldras i fångenskap.

Frank Wedekind 1918
Mine-Haha är en mycket kuslig berättelse. Kvinnan som skriver ner sina minnen är sextiosju år gammal, hon heter Hidalla, och det sällskap hon växer upp i består av tre pojkar och fyra flickor. Sammanlagt lever det 30 barn i huset. Hidalla skriver denna berättelse , inte för att hon har författarambitioner, utan för att hon vill fästa sina minnen på papper. Hon ser tillbaka på sitt liv som solsken och belysta gröna blad. Ändå vilar det en kuslig och svårtydd stämning över hennes berättelse. Dessa trettio barn har en ”ledarinna”, Gertrud heter hon, och hon tuktar barnen med kvist och hård disciplin. Varje kväll försvinner Gertrud. Hidalla minns att hon alltid log när hon piskade dem. Den trista rutinen bryts av att Hidalla bärs iväg naken en natt, hon läggs i en kista och locket stängs över henne.

Berättelsens fokus förändras när Hidalla stigit ur kistan en ny, ljus dag. Runt om i parken ser hon andra hus som det hon själv vistas i. De två äldsta flickorna är Blanka och Pamela. Och här är det Blanka som försvinner om nätterna.

Så förs Hidalla iväg av Blanka genom parken. Där vistas 30 flickor i samma ålder som hon och 30 i Blankas. Programmet består av musik- och dansundervisning.

De som försvinner om natten visar sig vara iväg för att uppträda på teatern, den de vet så lite om. Förutom den hårda disciplinen upprätthålls ordningen av det faktum att den som avviker från reglerna blir kvar resten av livet, de släpps aldrig ut. Två sådana kvinnor, Irma och Margareta, har fått det straffet, ”det är därför de är så fula”.

Det fortsatt förloppet och den förlösande slutscenen ska jag inte berätta om. Läsaren kommer själv att upptäcka, att klaustrofobin kanske bär på något oväntat. Vackert? Lön för mödan? Det finns inga enkla svar att redovisa om denna märkvärdiga lilla bok.

Jag vill tillägga att Peter Handberg i sitt efterord sätter in Wedekinds verk i sitt sammanhang och det är därför mycket lärorikt. Berättelsen vi läst:
har under sin drygt hundraåriga existens blivit tolkad, bemött och inte minst förkastad utifrån tidens eller snarare tidernas rådande moral och normer; i Wedekinds fall måste man hur som helst tillfoga den politiska-ekonomiska aspekten av sexualitet och kroppslighet och - för att komplicera saken ytterligare - den invecklade frågan om upphovsmannens-författarens identifikation med sin berättelse och gestaltning och hans eventuella lustuppfyllelse genom denna handling.
Boken innehåller två små texter till, Heinrich von Kleist. Tal hållet vid Kleist-firande på Schauspielhaus i München den 20 november 1911, och Läget i världen 1913.


lördag 3 december 2022

”Är en etnisk fråga – ingen svennebanan-kriminalitet” säger Leif GW

Vid Piccadilly Garden i Manchester. Foto: Astrid Nydahl

Denna december är nog den värsta på många år. Behöver man fråga varför, så är ämnet meningslöst. Putins militära fascism förstör hela Ukraina, torterar, våldtar och mördar. I USA finns det tecken på att Trump kommer att göra ett nytt försök och den nu sittande presidenten är mest en sömngångare. Två supermakter med gigantiska - nej, "problem" är inte rätt ord - medan den tredje i öster rustar för nygammal diktatur som hotar sina grannar.

Vad sker i vårt eget land? Jag har inte sett minsta tecken på vändning av den sociala skutan, den gör man också våld på med krigiska, importerade metoder. Läs vad Leif GW säger om dessa människor: ”Är en etnisk fråga – ingen svennebanan-kriminalitet”. Varför fortsätter den politiska klassen att blunda för det som alla egentligen vet?

Ny regering eller ej; det aktiva blundandet och den populistiska flirten leder inte till några som helst förändringar, varken av det ena eller det andra. Och alla som trodde på M-propagandan om "högkostnadsskyddet för de extrema elpriserna kommer vara på plats den 1 november" kan väl ta sig en funderare på vad propagandan var värd.
Vårt behov av USA i krigstid

Foto: Astrid Nydahl

Ett TT-telegram som blottlägger något av situationens allvar:

Finlands statsminister Sanna Marin säger att Rysslands invasion av Ukraina har blottat europeisk svaghet och misstag i bemötandet av Ryssland. Hon konstaterar att USA har varit avgörande för att förse Kiev med vapen, ekonomiskt stöd och humanitär hjälp.

– Jag måste vara väldigt ärlig nu, brutalt ärlig. Europa är inte starkt nog just nu. Vi skulle ha haft problem utan USA, säger hon till tankesmedjan Lowy Institute.”

Sådant säger vi inte i Sverige. I vårt arma land är ensam stark och har aldrig behövt USA. I officiell retorik, fram till nu. Var och en, också vår politikerklass, ser förstås att vi är i samma situation som Finland.

Från Olof Palme och framåt går det en rak linje fram till senaste s-ministären och nu sittande. Jag håller dörren på glänt för att den nya regeringen eventuellt tar bladet från munnen. Ett NATO-medlemskap skulle förändra det mesta, men frågan är om Sultanen någonsin kommer att accceptera det.

 

 

fredag 2 december 2022

Hyllningar till Hitler

Han nådde botten i en intervju i går:

Rapper Kanye West praised Adolf Hitler and said people should not criticize Nazis in an interview with far-right conspiracy theorist Alex Jones on Thursday, sparking a fresh round of condemnations of the antisemitic rapper who recently dined with former US president Donald Trump.

“I see good things about Hitler,” West, who also goes by Ye, told Jones during the bizarre appearance on the Infowars Network, alongside Holocaust denier Nick Fuentes. “Every human being has value that they brought to the table, especially Hitler.”

“I like Hitler,” he added later, and called himself a Nazi.

Här finns hela artikeln. Läs den noga! Fasornas tid är här i många avseenden, inte minst i form av detta judehat och denna Hitler-vurm.

 

 

Robert Zimmerman, julkolor och sabbaten

Skärmdump från New York Times Review of Books, Bob Dylan; illustration by Yann Kebbi

Nå, fredag är det och därmed dags för sabbatsmåltiden. Man tänker på vinet som ska serveras och man tänker på elräkningarna som ska betalas. Just denna fredag, då el-priset går ner under fyra kronor, ska vi tvätta det som blivit liggande, och Astrid ska koka sina legendariska julkolor. De blir också en påminnelse om Lars Vilks, som älskade att få dem varje jul. Han är sannerligen saknad.Jag ska ta bussen in till stan för att hämta ut mediciner och skicka några tidiga julbrev till särskilda vänner. Det finns skäl till det.

 

En man som jag följt sedan jag var ung tonåring kanske inte firar sabbaten längre, vad vet jag. Hans riktiga namn är Robert Zimmerman, men vi känner honom under artistnamnet Bob Dylan. Jag ber er begrunda följande rader, de är skrivna av honom: 

 

“You’re looking down your nose at society and you have no use for it. You’re hoping to croak before senility sets in. You don’t want to be ancient and decrepit, no thank you. I’ll kick the bucket before that happens. You’re looking at the world mortified by the hopelessness of it all.


In reality, you’re an eighty-year-old man, being wheeled around in a home for the elderly, and the nurses are getting on your nerves. You say why don’t you all just fade away. You’re in your second childhood, can’t get a word out without stumbling and dribbling. You haven’t any aspirations to live in a fool’s paradise, you’re not looking forward to that, and you’ve got your fingers crossed that you don’t. Knock on wood. You’ll give up the ghost first.”

 

Bob Dylan om The Who’s anthem "My Generation" ur The Philosophy of Modern Song

torsdag 1 december 2022

En kall öl mitt på Avenidan

Lissabon 1983. En Sagres på Avenida da Liberdade. Foto: Per Helge
 

Ibland stängs de bakom mig. Fadons portar öppnar för både in- och utgång. Varje gång en port in till fadon stängs bakom mig och jag vet att det är över för den gången uppfylls jag av en stark känsla av ensamhet. 


Hjärtat har hela kvällen och en bra bit in i natten fyllts av det särskilda slags rofyllda vemod som saudade innebär. Fadons spröda klanger och röster har fyllt det dovt belysta rummet och fått mig att glömma både verkligheten utanför lokalen och de bekymmer mitt inre bär genom livet. 


Något alldeles äkta har tagit dess plats, något som inte är flyktigt som mänsklig ekonomi eller mellanmänskliga tillkortakommanden, något som har mer med själva livsmiraklets enkelhet och självklarhet att göra, något som kan sägas vara existentiellt närvarande, på samma sätt som varje årsring i en trädstam eller de ständigt nya knopparna varje vår. 


Men ensam i gränden, med fadons portar stängda bakom mig, står jag handfallen och ser mörkret släppa i kanterna därför att en ny dag snart pockar på min uppmärksamhet.

 

Nyskördad polsk svamp, cesium, Zaporizhzhia

 

Om jag inte åt min svamp skulle

kriget ha nått mitt kök. Nej, jag har ingen

tillgång till helkroppsmätning men jag

vet hur faran ser ut om

Putins fascister spränger Zaporizhzhia.

 

I ugnen tillagas vildsvinsköttet, det

ger inte ett ljud ifrån sig, det är kanske en

tyst bomb i mitt hem. Strålskyddsmyndigheten:


”Halter av cesium-137 (137Cs) i vildsvinskött är höga jämfört med andra viltslag. Studier i Europa, där vildsvin hela tiden har funnits i områden drabbade av Tjernobylolyckan, visar att cesiumhalterna sjunker mycket långsamt och att problemen med vildsvin är mer långvariga än för till exempel rådjur och älg”.

 

Jag underskattar inga skrivbordstexter, jag underskattar

aldrig texter, jag kanske överskattar svensk poesi, men

det får jag själv ta det fulla ansvaret för.

När jag spiller ut en hel julöl över skrivbordet kan jag

inte lasta någon annan för det, myndighet eller ej.

 

Vad ska jag säga till gästerna om de lovsjunger vildsvinet?

Jag ska instämma, tugga lite ljudligare än annars

och le lystet, inget cesium finns i mungiporna och

långtidseffekten av min måltid kommer att utebli.


Rysk ockupant vid Zaporizhzhia. Skärmdump


onsdag 30 november 2022

Lissabon förr. Bättre eller sämre?

Foto från 1983
Vi var ännu unga, Per Helge och jag. Vi satt för första gången på fado-restaurangen A Severa. Det skulle vi komma att göra väldigt många gånger under åren framåt. Fadon hade satt sig i våra själar, vi kunde inte leva utan den. Varför skulle vi?

Med fadon följde vinet. Men vinet följde den goda maten. Det var en tid - före EU - som Portugal kunde erbjuda det goda livet också till oss med tunna och små plånböcker.

Var det en bättre tid att leva? Det beror helt på vem som får frågan. För portugiserna var den förmodligen inte alls bättre. Men hade den kvalitéer som är helt borta nu? Jag vågar gissa att de flesta - också portugiserna - skulle hålla med mig om att det är så.


Bussen står stilla

Alla har åkt hem... men ingen tog bussen ty den kom aldrig. Foto: Astrid Nydahl


Vi är många på bussen när chauffören

stiger av, han ska bli avlöst men

avlösningen uteblir, han slår av motorn

och går med lugna steg därifrån.

 

Den nya kadern chaufförer är

inte de våra, de är östlig import nästan alla

och de har som tidtabell tagit med

sig den enda giltiga, Inshallah!

 

Ungdomarna på väg till skolan

stiger alla av, de börjar gå mot Söderport

Jag sitter kvar med käpp-beroende män

som jag själv, och kvinnor med rollatorer

 

Vi är många av den gamla stammen som

har både integrations- och anpassningsproblem

Arabisktalande är vi inte, arabisktänkande

blir vi inte på tre generationer än

 

I min stad rådde Balkankultur under

hela 1990 och 2000-talen; albaner, bosnier, serber,

kroater, makedonier och deras grannar

flydde från krigen till chaufförsjobben

 

Den fria världen släppte loss sin militära arsenal

i två av de viktigaste länderna och några till

Porten till Helvetet öppnades och

massflykten startade

 

Libyerna hade Kaddafis diktatur, nu inbördeskrig

och tre regeringar, syrierna och irakierna skulle

bli fria men fick ofrihet och ryska mordvapen

respektive amerikanska


 

tisdag 29 november 2022

Terrorregimernas tid - när tar den slut?

Östersjön vid Olseröd. Foto: Astrid Nydahl
 

Landet sover och tycks fortfarande inte ha begripit att de här människorna, som ser ut som om de klivit ut från ett fotografi från förr i tiden, inte längre är gäster här. Deras hånfulla flin kan närsomhelst blotta huggtänderna, därför måste man hela tiden vara på sin vakt, och när man vänder sig om måste man se till att inte blotta ryggen för deras hugg.

Poeten Krystsina Banduryna från Minsk i HD, översättning av Mikael Nydahl

Det är Ukraina som är centrum för vår uppmärksamhet. Men också i grannlandet Belarus uppför sig de ryska soldater som herremän. Läs hela Krystsina Bandurynas artikel i Helsingborgs Dagblad.


***

Med anledning av ett reportage från Nordkorea, där man förutspår en mycket ung, ny härskare skrev jag följande:

Ju-ae

 

Ju-ae är hennes namn. Skämt eller hot? Hon är

Kim Jong-uns dotter, alltjämt ett barn, men framför

de kärnvapenbestyckade missilerna är hon värre än

de barn som ännu har dockan eller lego-lådan på rummet

 

Ju-ae heter hon, jag ljudar hennes namn i tysthet,

i mitt huvud förvandlas namnet till ett begrepp, ett grepp,

en begriplighet; det är i dynastin de värsta despoterna

växer fram, så som dynastin Kim hittills visat prov på

 

Inte var Juche-idén så storslagen, trots Kim Il Sungs

arkitektur, inte blir Ju-ae så storslagen, trots pappa Kim Jong-un

bakom ryggen, i märgen och i tankarna,

Var klev hon från palatset till kärnvapnen

 

“Finally, both of her initial public appearances have been in the context of strategic nuclear weapons — the crown jewels of North Korea's national defense capabilities”, skriver Daily Mail, som om bilderna inte räckte.

Friedrich Schlegel: En avgrund av individualitet. Romantiska fragment (Bokförlaget Faethon, urval, översättning och efterord av Peter Handberg)

 


I detta urval av Friedrich Schlegel (1772-1829) påpekar översättaren Peter Handberg, att vi har att göra med kärnpunkten ”av det romantiska fragmentet som kom att bli ett avgörande uttryck under sent 1700-tal och framåt.”

 

Friedrich Schlegel föddes i Hannover i en släkt av kyrkomän, jurister och diktare, hans far var professor i teologi och metafysik. Fadern ville se honom studera juridik och 1791 påbörjade han dessa studier i Leipzig. Där lärde han känna Novalis.

 

Han skulle dock sent i livet slå in på en väg som medförde mystik och religiös fanatism. ”Den underkände mystikern Schlegel blir en profet av kommande tider och den borgerliga och kristna världens upplösning”, skriver Handberg.

 

”Slösa inte bort din tro och kärlek i den politiska världen utan offra ditt innersta i den eviga bildningens eldström i vetenskapens och konstens gudomliga värld.” (Idéer, sidan 127)

 

Detta rika urval av Schlegels romantiska fragment är naturligtvis en bok som kommer att leva länge hos den nutida läsaren. Fragment sträckläser man inte. Man finner – och läser – dem styckevis för att i lugn och ro reflektera över deras innebörd.

 

Handberg har delat in dem i avsnitt som tar sin början 1797 och går vidare ända fram till utdrag ur Häftena om historia och politik från 1806-1828.

 

”Där politik eller ekonomi råder finns ingen moral.” (Idéer, sidan 126)

 

När jag ramlar över påståendet att ”manér är karaktäristiska hörn” i en tidig anteckning, slås jag av det drastiskt underhållande draget hos honom. Det kan räcka med ett sådant fragment för att läsarens inspiration ska tändas. 

 

Handberg påpekar att Schlegel vände sig mot den framväxande industrialismen och kapitalismen, ”som går före anden”. Mot den bakgrunden blir inte hans visioner om änglar särskilt svårförståelig.

 

”När förstånd och oförstånd vidrör varandra så ger det upphov till en elektrisk chock. Det kallas för polemik.” (Atheneaumfragment, sidan 78)

 

En avgrund av individualitet är en bok för den kommande vintern. En bok att sittande eller liggande under värmande filtar stegvis bekanta sig med. 

måndag 28 november 2022

Östersjöns adventsfrid. Bilderna

Foto 27/11-2022: Astrid Nydahl
 
Foto 27/11-2022: Astrid Nydahl

Foto 27/11-2022: Astrid Nydahl

Foto 27/11-2022: Astrid Nydahl

Foto 27/11-2022: Astrid Nydahl

Vid Östersjön i tystnad och stillhet

Nyagrop vid Olseröd. Foto: T.N. 27 november 09.30
 

Det blev en fantastisk tur till Östersjökusten under söndagen. Oplanerad, oväntad, men eftersom vi fick låna vår bil var turen självklar.

Vi möttes av stiltje (se på det blanka havet bortom husen). Tystnaden var påtaglig. En äldre dam - ja, äldre än jag alltså - kom vandrande över sanddynerna, det var allt.

Någon läsning blev det inte. Första advent ägnade jag åt att göra en särskilt god middag, vi tände våra juleljus, första stearinljuset i adventsstaken och så småningom sänkte sig mörkret.

Boken nedan kommer jag att recensera endera dagen, utan att stressa. Det är fantastisk läsning, som översatts och introduceras av Peter Handberg (bekant här i bloggen).söndag 27 november 2022

Efterlysning

Du i Stockholm med nummer Icloud Private Relay (104.28.31.63), varför spammar du min blogg dygnet runt? 

Hör gärna av dig till Thomas.nydahl@gmail.com och förklara. Jag måste vidta några åtgärder för att slippa detta. Tack på förhand!

Första advent vid Östersjön. Minnen av Irene Cara

Foto: Astrid Nydahl
Med söndagen följer en högtid för oss. Det är förstås första advent, men jag syftar på att vi ska få komma till havet. Vi får låna vår egen bil över helgen och kör på söndagsmorgonen till Olseröd, där vi traditionsenligt hämtar all vår julprydnad. 

Grenar, kvistar, kottar, bär och annat. Astrid gör alltid den stora dörrkransen av sådant, och så ska blomgrupper i huset fixas, liksom skogens prydnader för ljusstakar och annat.

Men för mig, viktigast av allt: vi befinner oss vid Östersjön. Jag ska sitta i min sommarstol med fika, bara blänga mot horisonten och drömma om slutet av mars 2023 då vi får tillbaka vår bil och behåller den över sommaren.

Nu har jag fått låna ett par riktigt bra läsglasögon, så det blir några timmar på rygg med bra böcker framöver. Utprovning av nya glasögon kommer att ske i januari.

Hade inte kriget pågått så... men jag har aldrig blundat för realiteter. Mullret från fronterna i Ukraina blir hela tiden ett bakgrundsljud. Putin måste avlägsnas om Europa ska återfå freden.

***


Under lördagen kom beskedet att Irene Cara avlidit endast 63 år gammal. 1980 blev jag mycket tagen av hennes sjungande karaktär i filmen Fame. Dansen och sångerna gick som strålar av livsglädje genom salongen där vi satt. Cara stod främst och resten av ungdomarna dansade och sjöng med henne. Det de studerade var just "performing arts" i New York.

Jag hade presskort för Malmö filmfestival och fick sitta till bords samt intervjua några av de från festivalens övriga filmer medverkande stjärnorna, bland annat Alan Alda - mest känd från serien om Koreakriget - på restaurangen i Kronprinsen. Han var förtjusande trevlig och vänlig mot oss unga amatörer och svarade mellan tuggorna vänligt på frågor om det nya filmen Fyra årstider (som senare blev tv-serie). 

På ett annat Malmöhotell fick träffa två ur Monthy Pyton-gänget som det året släppte Ett herrans liv, samt Lasse Åberg som ville slå ett slag för Sällskapsresan. Alla de andra har försvunnit ut i glömskan. Men Irene Cara glömmer jag aldrig. Hon kom också att bli en flitigt anlitad soul-sångerska, senare också i filmer som Flashdance och Sparkle. Hennes sista filmmedverkan blev i Downtown: A Street Tale som släpptes 2004.

Om filmen Fame kan man läsa:

Set in New York City, it chronicles the lives and hardships of students attending the High School of Performing Arts (known today as Fiorello H. LaGuardia High School), from their auditions to their freshman, sophomore, junior and senior years.


lördag 26 november 2022

Trumps judehatare

Nog kan vi dra slutsatser av Donald Trumps middagsgäster. En av dem var Nick Fuentes:

Fuentes har bland annat krävt att alla judar i USA bör lämna landet. Han har jämfört Förintelsen med en ”tävling för att baka kakor” och sagt att det republikanska partiet kapats av ”judar, ateister och homosexuella”. Fuentes beskriver feminism, hbtq-rättigheter och hög invandring som en judisk konspiration för att ”tillintetgöra amerikanska värderingar”.

På konferensen bad Fuentes publiken om en varm applåd för Vladimir Putin och sade sedan att Putin jämförts med Hitler, ”som om inte det vore något positivt.” 

En annan gäst var Kanye West, en avskyvärd så kallad artist, som efter skilsmässan från Kim Kardashian utvecklats till en rabiat antisemit. Han tycks inte det minsta bekymrad över att ha förlorat sina viktigaste sponsorer, bland annat Adidas. Det är alltså sådana män - ökända judehatare - som Donald Trump bjuder på middag. Varför skulle han ens kunna kandidera till presidentämbetet? 


Hon saknar varken mod eller ambitioner när hon öppnar en fransk bokhandel i Berlin

Foto: Astrid Nydahl
 

Françoise Frenkel: Ingenstans att vila sitt huvud (Elisabeth Grate Bokförlag, översättning av Ulla Bruncrona, förord av Patrick Modiano)

Hon saknar varken mod eller ambitioner när hon öppnar en fransk bokhandel i Berlin. Året är 1921. Hennes bokhandel blir en populär mötesplats för den tyska huvudstadens frankofila läsekrets. Hon säljer såväl böcker som tidskrifter och uppmuntras från olika håll.

Hennes namn är Frymeta Idesa Frenkel och hon föds i polska Piotrów i trakten av Lodz 1889. Hon är judinna med stor passion för det franska och för litteratur. 1914 börjar hon studera litteratur vid Sorbonne och fem år senare gör hon sin praktik i en bokhandel vid Rue Gay-Lussac. Hon heter nu Françoise Frenkel.

När hon mot slutet av andra världskriget lyckas ta sig till frihetens Schweiz – jag ska återkomma till det – börjar hon skriva den bok jag nu läst, det sker 1943 och två år senare utges den av ett förlag i Genève, Ingenstans att vila sitt huvud.

Den svenska översättning har ett intressant förord av Nobelpristagaren Patrick Modiano, i vilket han bland annat skriver:

”Jag vill helst inte veta hur Françoise Frenkel såg ut, hur hennes liv utvecklades efter kriget eller när hon dog. Då förblir hennes bok något av ett brev från en okänd kvinna, ett brev som glömts kvar på posten i en hel evighet och som man fått av misstag men som kanske ändå var avsett just för en själv.”

Jag kan förstå hans behov av mystik, eftersom Frenkel verkar ha varit allt annat än en offentlig person. Det finns inte något foto av författaren i boken. Däremot finns det en kortfattad biografi som i tre korta nedslag från 1945,1958 och 1975 ger oss hennes sista personliga uppgifter. Att hon avled i Nice 1975 torde vara klarlagt.

Nå, vad är då detta för en bok? Ännu en andra världskrigs-berättelse i förintelsens skugga? Det finns olika svar förstås. Ja, ämnesmässigt är det ”ännu en”. Och så som jag tillägnar mig litteratur är det underordnat det faktum att varje enskild berättelse – kalla det vittnesmål om du vill – är giltigt och angeläget inför framtiden. "Ännu en" är för mig inte något annat än ännu en röst som personligt och gripande berättar vad människor utsattes för under denna epok. Samtidigt kan man säga: nej, det är inte ännu en sådan berättelse, eftersom denna utgår ifrån ett annorlunda perspektiv, det kulturpolitiska och det franska (med tonvikt på livet i den del av Frankrike som styrdes som en quislingrepublik, mer känd som Vichyrepubliken).

Frenkel ger oss starka och ovanligt personliga bilder av livet och människorna där.

Där jagar man, visserligen på tysk order, de kvarvarande judarna varje dag. Judar och ”utlänningar” i största allmänhet måste antingen gömma sig eller försöka lämna denna del av Frankrike fortast möjligt. Det perspektivet är väl dokumenterat. Men Frenkel kommer från Polen till Frankrike av kärlek. Den bokhandel hon öppnar i Berlin tillsammans med sin man Simon Raichenstein är unik, den första i sitt slag. Från 1933 går maken i fransk exil och Frenkel driver bokhandeln vidare ensam. 


Just när andra världskriget ska bryta ut lämnar hon Berlin för Paris, som hon så småningom tvingas fly.  I december 1940 når hon Nice. Två år senare dör hennes make i Auschwitz-Birkenau och samma år gömmer sig Frenkel på olika ställen i Nice. Kort därpå upphör Vichy-republiken i praktiken, marskalk Pétains inflytande blev allt mindre. Tyskarna ockuperar hela denna del av Frankrike från november 1942. Totalt deporterades fler än 70.000 judar av Vichy-regimen.

Naturligtvis är Frenkels skildring av bokhandlarlivet, nazismens begynnande våld och omöjligheten för hennes verksamhet i det alltmer hotfulla Tyskland både fascinerande och intressant.  Men det är ändå den andra berättelsen som väger över och som blir bokens verkligt angelägna. Hur är det möjligt att människor kunde behandlas på det här sättet i en kulturnation? Vad är det som göder judehatet? Man kan till exempel studera hotellägaren Thérive som Frenkel berättar om. Han stänger och ger judarna skulden. ”Det är bara judarnas lyxhotell och flotta pensionat som kan klara sig” säger han, för att sedan modifiera med orden ”Jag kallar  alla dem som lyckas klara sig för judar”. Nå, om juden då blott är en symbol för framgång, varför då jaga, misshandla och döda honom eller henne? Frankrike var inte skyddat mot judehatet. ”Många franska tidningar utvecklade livfullt nazisternas teorier”, konstaterar Frenkel.