måndag 11 september 2017

Stormarna - de yttre och inre

Foto: Astrid Nydahl
Så är det sen eftermiddag, dan före dan. Imorgon finns det en bloggtext som förklarar eventuell frånvaro.

Idag ville jag bara avsluta med att säga att de yttre stormar som amerikanska tv-bolag bokstavligt talat piskat ut i världen visserligen orsakat stor materiell förstörelse och tagit människoliv, men att det mediala perspektivet alltid är förvridet. Det är trots allt ett antal karibiska öar och större ö-riken som Cuba som drabbats mycket hårt, därtill länder som Indien och Bangladesh med fasansfulla konsekvenser, men bortsett från pliktreportage har dessa helt hamnat i mediaskugga under Florida-dygnen. Nå, det är så det fungerar. Och det har alltid fungerat så.

Det är trots allt 11 september idag. Vi måste med största allvar påminna oss själva och andra om innebörden av just den 11 september (även om det finns andra att hålla i minne, som Chile-kuppen den 11 september 1973).

Latinamerikanska militärledare är kanske inte det stora globala problemet mer. Det är däremot den mordiska islamismen, vars första stora manifestation kom just detta datum för 16 år sedan. Att den gör sig påmind ofta numera är allmänt bekant.

Men om stormar finns också detta att säga: de som pågår inne i en människas kropp och själ kan vara nog så svåra. De kan leda till både förstörelse och död. Det har jag lärt mig av lång och ibland mycket bitter erfarenhet.


Inga kommentarer: