tisdag 19 september 2017

Massa eller människa, kollektiv eller individ. Information om min nästa bok

Foto: Astrid Nydahl
Senare i höst ger jag ut en ny bok.

Den ska heta Ett huvud är mer än fyra hundra struphuvuden och ha underrubriken Anteckningar och dagböcker från Östersjökusten.


Valeriu Marcu (1899-1942)
Man kan förstås tycka att det är en konstig titel på en bok. Men det är det inte. Titeln är hämtad från den rumänske författaren Valeriu Marcu 1929. Han levde mellan 1899 och 1942. Judisk man på flykt genom Europa och de sista åren bosatt i New York, han stod Ernst Jünger nära under sina år i Berlin och var hans brevvän livet ut. Marcu skrev också en biografi över Lenin, Il Dramma del Dittatore Bolcevico. Med tanke på biografins titel är det inte svårt att förstå vilken infallsvinkel han hade.


Elias Canetti (1905-1994)
Nå, allt detta om min nya boks titel, Ett huvud är mer än fyra hundra struphuvuden. Poängen med dessa ord är enkel: en enda människa, en enda individ, och hennes tankar, betyder mer än fyra hundra människor som står och skriker i en massa. Demonstrationsmassan. Våldsmassan. De totalitära ismernas massa. De representerar "bara" en farlig idé, vilken de ofta är redo att gå i döden för. Elias Canetti var en av de stora som skrev om ämnet, bland annat i sin bok Massa och makt, som finns med bland ämnena jag skriver om.


Massa och makt. Foto: Thomas Nydahl

Kollektivismen är farligare än individualismen. Alltid. Den enskilda människan kan fortfarande hävda sitt oberoende och sin frihet. Det är den människan jag själv vill vara och texterna i den nya boken reflekterar väl denna hållning. Mot kollektivt hysteri, maktutövning och förtryck. För den enskilda människans rätt att tänka, skriva och handla utifrån en övertygelse och en moralisk-politisk inre kompass.


Bokens omslag
av Astrid Nydahl
Man kan säga att den nya boken ansluter till en hel svit tidigare utgivna, med titlar som Inre frihet, Solitär i nyspråkets tid, Långsamhetens nej, Kulturen vid stupet under det senaste årtiondet. 

Boken går nu att förboka och förbetala. Det innebär som tidigare ett lägre pris: 225 kronor inklusive frakt.

Om man köper boken när den levererats från tryckeriet senare i höst kommer priset att var högre: 275 kronor inklusive frakt.

Beställer gör man med ett enkelt mail till thomas.nydahl@gmail.com

Ur bokens reklamtext citerar jag:
Ni som läst mina tidigare böcker kommer att känna igen er. Det är förstås en bok där högt och lågt ryms på samma villkor. Det handlar om politik, kultur, historia och vardagar vid Östersjö-kusten. På samma sätt penetrerar jag frågor som har att göra med välfärd, invandring, islamism, vänster- och högerextremism, de totalitära ideologierna på politikens och religionens område, viktig litteratur från skönlitteraturens pärlor till facklitteraturens brännande ämnen.

Välkomna med beställningar! 

Teknisk information:

Boken trycks på bästa papper med ett vackert, läsvänligt typsnitt. 
Den är linnetrådsbunden för långtidsbruk, inga sidor lossnar eller ramlar ut.
Omslaget trycks i fyrfärg med matt lack.

Korrekturet når mig i månadsskiftet september-oktober.
Inköp av vadderade bokkuvert och porton sker kommande veckor. Därefter namnetikettering av kuverten.
Garanterad leverans till beställare före jul.

Bokens förord går att läsa redan nu, klicka här.

Har du fler frågor så bara hör av dig.

Inga kommentarer: