tisdag 29 september 2015

Rinkabyfältet, snart bostad för tusentals flyktingar?

Vår närmaste grannby heter Rinkaby. Det är en urgammal skånsk by där väg 118 från Kristianstad till Åhus går. Byn har vad sådana gamla byar brukar ha: en fin kyrka, förmodligen byggd redan på 1100-talet, en grundskola, en antikaffär (av loppiskaraktär) och en grossist för rörmokeriprodukter. Men Rinkaby var under väldigt många år också ett militärt förband. Fältet som omger förläggningen heter Rinkabyfältet och är omfattande vidder av närmast hedkaraktär. För det mesta är det kor som går betande här. Och på söndagarna kommer en grupp vuxna män dit för att flyga med sina modellflygplan. Förra helgen hade Hemvärnet en övning där. Och för ett par år sedan kom det tiotusentals scouter från hela världen.

Att Rinkabyfältet skapat rubriker sedan igår har säkert inte undgått någon. Migrationsverket har nämligen begärt hos Försvarsmakten att få bygga flyktingläger där, för minst 10.000 personer!

Jag ser inget skäl som skulle få Försvarsmakten att säga nej. De blir säkert glada om någon vill bo i de stora, gamla militärtälten (fast man nu i medierna talar om att "uppföra prefabricerade hus"). Men hur ska det fungera rent praktiskt? Hur ska den lilla byn på 750 personer kunna freda sitt vardagsliv i umgänget med (tio-)tusentals huvudsakligen arabiska flyktingar? Jag ser kaos och konflikter framför mig. Jag ser hur det delas ut gratis busskort och dessa män (och några få kvinnor som är med på resan) dagligen tar de gula bussarna in till Kristianstad. Så många människor kommer inte att "försvinna" i massorna. Tvärtom kommer de ju att prägla både den lilla byn och de omkringliggande städerna. Lokaltidningen skriver också om saken.

I deras artikeln påstås det dock att antal personer som diskuteras ska gälla hela landet. Så, som vanligt blir luften full av rykten och motsägelsefulla uppgifter. Med denna bloggpost ville jag i alla fall visa vad som pågår här, långt från de mediala rummen.

På väg till vår havsvik körde vi idag förbi fältet. Bredvid oss stod ett team från SvT, så jag räknar med att det blir reportage ikväll. Vi som bor här kan inte blunda för fakta. Men när får vi alla fakta, och hur ska vi hantera dem?

Bilderna är tagna av Astrid Nydahl, på Rinkabyfältets båda sidor om vägen.