lördag 12 september 2015

Lärdomar efter Gävle-avslöjandena om stadens moské och IS-anhängare?

Sakine Madon
Det har skrivits mängder med texter om avslöjandena i Gävle. Jag ska inte trötta er med en egen. Men jag vill citera Sakine Madons mycket lärorika artikel i Expressen:
Gefle Dagblad pekar ut imamen Abo Raad som den militanta islamismens ledare i Sverige. Imamen har bland annat på Facebook hyllat Islamiska statens terror, och enligt vittnen har det samlats in pengar till terrorsekten i moskén. Raad har dessutom tidigare haft ansvar för en hemsida med budskap om att homosexualitet ska straffas med döden.
IS-stödet är inget enstaka snedsteg, från en enstaka person. Den ansvarige för moskéns missionsarbete, Ali Al-Ganas, har på sociala medier en omslagsbild av en predikant som bland annat har uppmanat muslimer till självmordsattacker. 
Ali Al-Ganas har även uttryckt önskan om att en dag få ett pass utfärdat av IS för att få resa till ”Kalifatet”. Samme Al-Ganas arbetar på den muslimska förskolan Bilaal i Gävle. Förskolan – som även tidigare varit i blåsväder - vägrar att kommentera hans sympatier för IS.Gävlemoskén skriver i ett mejl att ”vad vi tänker, tycker och tror är endast vår ensak och ingen annans.”
Här ser vi nu ett extremt tydligt exempel på vad som sker i "de svenska" moskéerna. De är förstås inte på minsta sätt "svenska", de har bara givits tillstånd att bygga sina jihad-hus i vårt land. Madon resonerar klokt inför detta mycket påtagliga hot:
Framför allt undrar jag vad svenska politiker och beslutsfattare drar för slutsatser när medier avslöjar jihadister. Det har funnits en aningslöshet utan dess like. Gång på gång låter politiker och medier föreningar som Islamiska förbundet, Sveriges Unga Muslimer och Muslimska mänskliga rättighetskommittén framträda som representanter för oss med muslimsk bakgrund. Hur svårt ska det vara att se skillnad på vanliga muslimer och på oseriösa föreningar? På välfungerande moskéer och på moskéer som styrs av IS-anhängare? 
Frågan är nu hur lokalpolitikerna agerar efter Gefle Dagblads avslöjanden. Tidigare har politiker besökt Gävlemoskén för dialog och samverkan. Kommer bidragen nu att dras in? Och har kommunen koll på de religiösa skolor som fått förtroendet att ta hand om barn?  När modiga tidningsredaktioner drar fram fakta i ljuset finns inga ursäkter kvar – se IS-aktivisterna som de extremister de är. 
Det som hänt är att en modig lokaltidning förstått sitt uppdrag och kritiskt granskat Gävlemoskén. Inte nog med det, de har publicerat vad de hittade. För det har de både mord- och bombhotats. Det borde vara en självklarhet att den politiska klassen - inte minst dess yviga företrädare i Stockholm - skulle stå upp för tidningen och fördöma moskén. Men det är, som det brukar, helt tyst på den kanten.


1 kommentar:

Anonym sa...


Jaha, så nu har det borjat hända i Sverige också. Jag hoppas att svenska politiker begriper hur allvarligt detta är.


Lillan i Cornwall