tisdag 18 augusti 2015

Att se Sveriges kuriösa politiska klimat med andras ögon är nyttigt

De två mord som utfördes på IKEA har i allra högsta grad påverkat det svenska samhället. Jag är inte ensam om att säga att morden gick rakt in i våra hjärtan, tankar och ökade vår oro. Det som hände tedde sig först så orimligt att det kunde ha skett i en drömd eller påhittad värld. Men så är Sverige också en nation som i hög grad och under mycket lång tid förlitat sig på sagor, drömmar och orealistiska och ogenomförbara projekt. Under tisdagskvällen hade BBC ett program som diskuterade europeiskt flyktingmottagande, och i klara siffror framstod där Sverige som extremt. Men det jag ville visa här är en ledare ur danska morgontidningen Jyllandsposten. Där kommenterar man IKEA-mordens efterbörd:
Samme dag, som en 36-årig asylsøger fra Eritrea forleden myrdede to tilfældige svenskere i Ikea i Västerås med en kniv fra butikkens køkkenafdeling, blev det i ramme alvor diskuteret i Sveriges Radio P1, om ikke beige plastre er ”diskriminerende” og ”racistiske” mod nysvenskere med mørkere hud. Og da morderens etnicitet samtidig blev kendt på de sociale medier, rykkede svensk politi ud med bekræftelsen af, at den mistænkte var fra Eritrea – for at forhindre ”onde kræfter” i at spekulere i ulykken. Bortset fra, at det ikke var en ulykke, men et mord på en mor og hendes voksne søn. Ikea-butikken kvitterede med et skilt ved indgangen, hvorpå der stod: »Lukket på grund af teknisk fejl.«
Nog har vi pratat om det här hemma: dubbelmordet som karaktäriseras av IKEA-butiken med en lögn kallad "tekniskt fel" och som så att säga åtgärdas med att butiken slutar sälja knivar! Den typen av agerande visar på en omfattande och djupgående social okunskap och en tro på att häxkonster är viktigare än konkreta handlingar vars innebörd möjligen kan utgöra ett skydd mot sådana mord i framtiden. IKEA-strategin är lika "svensk" som Billy-hyllan.

Den så kallade "plåsterdebatten" tänker jag inte ens diskutera. Så infantil trodde inte ens jag att den svenska offentligheten kunde bli. Efter IKEA-morden måste vi alla förstå att det inte finns någon bortre gräns, varken för de övergrepp som sker mot oss eller för de fantastiska förklaringar som presenteras i massmedia. Sista ordet till Jyllandsposten:
Det kan være svært at se, hvem der egentlig er de gode og onde i nutidens Sverige. Årtiers socialdemokratisme og kulturliberalisme har opbygget et moralsk imperium, som er i færd med at kollapse, og nye stemmer udfordrer status quo, selv i dele af den etablerede presse. Det er nyt: at centrum ikke længere holder, at landet bliver stadig mere delt, opdelt, kløvet i blokke. Svenskernes sikkerhed afhænger i høj grad af, om de kan løse problemerne politisk. Hvis ikke, bliver løsningerne anti-politiske, dvs. voldelige og blodige. Når magten ikke længere kan legitimere sig, står samfund altid i fare for at ende i vold.  

Vi är där redan. Våldet sköljer över oss dagligen.1 kommentar:

lasse sa...

Om brottslingars etnicitet är oviktig enligt svenska media så undrar jag varför det är så viktigt att tala om vilket kön samma brottsling har.
Som äldre man är jag lite trött på att buntas ihop med allsköns mördare och andra vettvillingar men jag är ju en privilegierad vit heterosexuell man med en pension som åtminstone räcker till bröd så lite får jag väl tåla.