fredag 18 augusti 2017

Ett helt annat Amerika - Only Halfway Home

Från det här albumet, Dirt Farmer, kommer musiken i filmen
Ja, det är klart att det finns ett annat Amerika än det som visades världen från Charlotteville. Det finns ett Amerika som inte betraktar slaveriet som något att vara stolt över. Det finns ett Amerika som inte via ryggmärgsreflexer instämmer i Trump-gängets betraktelser. Världen är inte bara grotesk, även om det groteska präglar det mesta vi erfar. Om man ägnar tjugo minuter åt legendariske Levon Helm (frid över hans minne) och hans Only Halfway Home så bjuds man visa ord av helt andra amerikaner och därtill musik som bär så mycket längre än pop- och konsumtionskulturens missljud. Ändå finns det en sorgsen ton hos Helm när han talar om hur hans land förstörs.Lyssna gärna till Wide River to Cross från skivan, enligt min mening en av de allra vackraste sånger Helm sjungit in på skiva (skriven av Buddy Miller, vars originalversion är lika hörvärd: se videon nedan).
12 kommentarer:

Lars-Erik Eriksson sa...

Men att riva statyer!
De som försvarar sexistiska hiphoptexter hävdar att denna lyrik blott beskriver sakernas tillstånd vilket jag tror är helt korrekt.
På samma sätt kan man nog hävda att hyllandet av dåtidens generaler, sisådär runt 1860, nog speglade den tidens vurm.
Själv har jag svårt för revisionism och lyssnar gärna på Hans Alfredssons inläsning av "Huckleberry Finns äventyr" och tro mig Thomas, det är sida upp och sida ner med tal om niggers.
På den tiden var det ovanligt att man överhuvud beskrev i litteraturen svarta, James Langhorne Clemens var här en föregångsman.

Thomas Nydahl sa...

Lars-Erik, jag ämnar starta kampanj nu: ställ tillbaka alla statyer av Lenin och Stalin, från Tirana i söder till Vladivostok i norr, och ställ dessutom tillbaka samtliga Saddam-statyer i Irak och alla porträtt av Hitler i Tyskland med lydstater. Inte ska vi revidera historien.
Rekommenderar dig f.ö. att lyssna till Levon Helm.
Så sent som igår satt vi två på Åhusbryggan och talade om hur man stryker och ändrar ord i litterära verk. Det anser jag däremot vara en styggelse och håller gärna med dig om Huck.

Thomas Nydahl sa...

Ett PS Lars-Erik: det vi konkret talade om var Hemingway. A. Läser alla hans verk på originalspråket och där duggar n-ordet tätt. Hon frågade mig om jag trodde att nya upplagor av de svenska översättningarna behöll dess ord. Varpå jag svarade att varje stort svenskt förlag - som Bonniers, de har rättigheterna på hans böcker - förstås ändrar. Allt annat skulle betraktas som tjänstefel i den svenska "intellektuella" sfären. Bara så du vet. Håll hårt i Huck!

Lars-Erik Eriksson sa...

Du har förstås en poäng där Thomas men jag undrar om man ändå inte kan hävda hur det finns en avgörande skillnad mellan en ung nations tillblivelse och deras herostrater mot totalitära staters ideologiska hjärntvätt av undersåtarna som säkerligen betydde utrensning av andra konstverk och andra historiska figurer avbildade.

Stefan Lundin sa...

Tack för dessa videos, Thomas, amerikansk roots-musik av bästa slag. Det är bland det bästa jag vet.

Thomas Nydahl sa...

Stefan, vi är helt överens. Levon Helm är en av mycket få samtida som kan få mig att gråta av rörelse. Mitt musiklyssnande är sedan länge nere på ett minimum mycket nära noll. Ingen pop alls, förstås. Inga symfonier. Ingen fado. Det som finns kvar är några av 50-talets jazzballader, kammarmusik och solo-cello, liksom Helm och hans likar. Det räcker bra för den sista tiden på jorden, mellan islamisternas angrepp som kommer allt tätare.

Frede sa...

Thomas,

Apropå nedrivandet av statyer - läs gärna Hans Li Egnells senaste blogginlägg: http://www.fristad.eu/2017/08/den-nya-varldsordningen/

Och kanske ännu mer angeläget - lyssna till vad Stephen Fry hade att säga sist det begav sig, då om statyn av Cecil Rhodes i England. Intressant också att höra honom fyra av en tirad mot samhällets infantilisering och vuxenbarnen i keps och med läsk i handen: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=eJQHakkViPo&t=6m10s

Thomas Nydahl sa...

Frede, tack för dina två länkar. Ack, jag inser att det finns en ökande möjlighet att jag har fel. Men jag släpper ändå ämnet för några dagar. Tack!

Cello Jr sa...

Vad PK-media inte förklarar: angreppen på sydstatsstatyer ett angrepp på USA som en historisk nation. Vad blir nästa drag? Bannlysa USA:s första presidenter som George Washington och Thomas Jefferson för att de var slavägare? Omoget att inte kunna se det historiska sammanhanget.

Cello Jr sa...

Jag blir påmind om det av fanatism präglade försöken att rensa ut Tintin, Pippi Långstrump, Jan Lööf.

När man en gång börjat en utrensning, var slutar man? Man kommer alltid finna nya syndare. Visst, sydstatsgeneralerna kämpade för slaveriets bevarande, i praktiken, åtminstone, men är detta den värsta av synder? Ta Custer till exempel. Han begick krigsförbrytelser mot indianerna, som i sin tur begick krigsförbrytelser mot vita civila och andra indianstammar. Tänk bara på det barbariska vanställandet av de döda soldaterna vid Little Big Horn. Så varför framställer Hollywood indianer som den ädle vilden? Vilket påminner mig, Mark Twain skrev en rasistisk artikel om indianer i Galaxy 1870 under den ironiska titeln "Den ädle vilden". Skall han rensas ut också? Och Churchill. Utan tvivel har du läst hans artikel från 1920 om den judiska inblandningen i ryska revolutionen. För att inte tala om krigsförbrytelser. Brandbombningen av Hamburg. Dresden, Hiroshima och Nagasaki. Samtliga krigsförbrytelser. Vilket förvandlar Churchill och Truman till krigsförbrytare. På tal om antisemitism, till och med Orwell, som skrev kritisk om brittiska antisemitism, visade tecken på egen antisemitism i sina dagböcker. Utrensning? Och FDR som ville begränsa antalet judiska studenter på Harvard? Och Woodrow Wilson visningen av djupt rasistiska Birth of a Nation i Vita huset, plus att han lovordade filmen som en sann återgivning hur det verkligen var. Jag menar, var drar vi gränsen?

Och hur skall vi se på antisemiter som T S Eliot, Ezra Pound, Graham Greene, Dickens, Shakespeare, Disney, Dostojevskij, Chesterton, Agatha Christie, m fl?

Och kan man visa en film som "Borta med vinden"?

Och våra krigarkungar? Var deras handlande i överensstämmelse med demokratiska värderingar?

Nej, man måste vara mogen och kultiverad nog att kunna se saker i sitt historiska sammanhang, istället för att vilja utrota. Dessutom har respekten för Robert E Lee och Stonewall Jackson bidragit till läkningen av de sår som inbördeskriget orsakade.

Dessutom tar man ställning för den internationella terrororganisationen Antifa, som Mitt Romney i ett tweet utnämnde till antirasister, fast deras antisemitism är välkänd.

Thomas Nydahl sa...

Det är nog inte alla bloggare som har läsare av den här kalibern. Kan jag bara få uttrycka min tacksamhet, så här några timmar efter ett nytt terrordåd? Egentligen skulle man vilja gömma sig, men för att ta fram en positiv sida av sin personlighet, så säger jag till er alla: shabbat shalom!

Cello Jr sa...

Tack för beröm, men det återspeglar väl bara kvalitén på dina inlägg.

Statyfrågan är het. Jag diskuterar den livligt med en judisk vän på Facebook, vi är helt oense, fast jag har rätt förstås. :) Han har tagit tillflykt till Lees förmenta förräderi. Man reser inte statyer över förrädare, skriver han, efter att först ha fördömt Lee för rasism etc. Jag har då frågat om inte George Washington (som dessutom var slavägare) var en förrädare mot brittiska kronan? Visst var han det. Men segraren skriver historien. Moralisk relativism, vars sanning tyvärr är alltför uppenbar (Nagasaki, Hiroshima). I Kalifornien samlar man inte signaturer för att låta delstaten lämna unionen. Är det förräderi? Är utträde (secession) förräderi? Vi vet hur det gick när South Carolina utträdde. Olovligen, i och för sig, men varför skulle Washington tillåta Kalifornien att utträda? Vad skulle ske om initiativet vann en folkomröstning i delstaten? Låt oss vara tacksamma, skriver jag, för att man inte gräver upp Lees lik och hänger det som engelsmännen gjorde med Cromwell. :-)