söndag 2 juli 2023

Svante Weyler: Böckerna och meningen med världen

 

Nu har jag läst ut ännu en bok jag fått i present (tack Per!). Svante Weyler har under många år verkat som förläggare, först på Norstedts förlag och sedan på sitt eget, Weylers. Han är dessutom en av vårt lands viktigaste röster mot antisemitismen.

I sin bok berättar han om fantastiska författare han givit ut, och lärt känna. Här möter vi Agneta Pleijel, PO Enquist, Torgny Lindgren och andra. Det absolut bästa i boken handlar om en författare som betyder väldigt mycket för mig, ungraren och Nobelpristagaren Imre Kertész. Tack vare Ervin Rosenbergs översättningar har vi så många av hans böcker på svenska. Weyler nämner Rosenbergs betydelse vid ett par tillfällen. 

Kapitlet om Hilary Mantel berör mig också starkt. Weyler ställer henne och PO Enquist bredvid varandra eftersom de haft en liknande bakgrund innan de steg in i litteraturens värld. Han berättar utförligt om hennes memoar Skuggan av ett liv, men självklart också om hennes största framgång, Wolf Hall om Henrik den VIII och Cromwell.

Vill man känna sig uppmuntrad i sin tillvaro med litteraturen ska man absolut läsa Weylers bok. Den gör mig både glad och tacksam!

Inga kommentarer: