I bokens förord skriver poeten Urban Andersson bland annat:
"Thomas Nydahl har i decennier rest vida omkring och berättat om sina resor i böcker och reportage – från Europa, Israel, Mellanöstern och Nordafrika. Numera säger han sig tycka om ordet 'hemmavid' och redogör för alla de vardagens nödvändiga rutiner som måste finnas för att man ska stå ut med sig själv. Dit hör alldeles självklart en beskrivning av hur man sätter en surdeg, matar och vårdar den som ett barn innan det blir dags för brödbaket, undret 'som ger bröd resten av vintern'.
Och han behöver bara sätta sig på bussen in till Kristianstad – för att med ens hamna mitt uppe i sin samtid: 'När jag stiger av ettans buss går jag rakt in i Bagdads manskrets. De irakiska männen fyller platsen med sin rent fysiska dominans. Mellan hållplatserna ilar unga irakiska och palestinska kvinnor med eller utan barnvagnar, alla beslöjade, också niqabdamerna är där. Utanför Stadium står de somaliska tanterna. Deras bruna och svarta tält fladdrar i vinden och avtecknar sig mot den moddiga snön. Jag känner inte igen en enda röst, inte ett enda språk. Det är januari på jorden, den isande vinden mot ansiktet försäkrar mig: Jodå, det här är Skåne, det här är Europa.'
I sin bok 'Motljus' återger Carl Göran Ekerwald en tidningsuppgift från 1921 om att Vilhelm Ekelund led av en 'inre felaktighet'. Jag tror att Thomas Nydahl har rätt när han, säkert med en klar insikt om sin egen hållning inför samtiden och sin oförmåga till anpasslighet, konstaterar att det är 'en stämpel som man väl numera kan bära med en viss stolthet'."Boken är 198 sidor tjock, tryckt på bra papper och linnetrådsbunden. Den kostar 250:- inklusive frakt. Är du intresserad av att köpa den, skicka ett mail till thomas.nydahl@gmail.com
***
Här följer ett utdrag ur boken:
I den
portugisiska litteraturen är det framför allt en poet som betytt mycket för
mig. Det är Eugénio de Andrade. Min första bekantskap med honom ägde rum i
Marianne Sandels omistliga antologi Smaken
av oceanerna. Jag köpte boken den 6 juni 1983 och från och med augusti 1984
har den alltid varit med mig på resorna till Lissabon. Den är sliten, kantstött
och tejpad men den ger mig alltid lika stor tröst. Den dikt av Eugénio de
Andrade som jag föll för och fortfarande håller för att vara en av de finaste
Lissabonskildringarna heter kort och gott just Lissabon:
Denna dimma
över staden, floden
måsarna
från förr i världen, båtar, folk
i brådska
eller med all tid att slösa bort
denna
dimma, här börjar stadens ljus
i rosa och
citrongult över Tejo, detta ljus av vatten
inget mer
vill jag be om, på väg ned för trappan.
När jag
tillsammans med fotografen Hideo Matsumoto, hösten 2000 skulle utge min första
bok om staden - Lissabon, en promenadbok
- fick jag Eugénio de Andrades tillstånd att trycka dikten i boken. Den hörde
hemma där, den slog an en ton som jag ville skulle ljuda boken igenom. Inte nog
med att jag fick hans tillstånd, jag fick också boken med 30 av hans dikter på
fyra språk, samt ett generöst litet brev.
Nu är
Eugénio de Andrade borta. Som de flesta är han borta. Jag tröstar mig med
minnena, med fotot av sig själv han sände mig med ett brev på baksidan, fotot
som alltid hänger på mitt arbetsrum, böckerna, dikterna, minnena. Det mesta är
minnen, resorna är inställda, vännerna i Lucitanien är bara spöken och gamla
statyer, fotoalbumen gulnar och faller sönder, allt är ett före detta, ett
minne, en urgammal historia.
... ack ja,
som detta ljus av vatten...
*
Väntans tid och evighet: en blick mitt i vilan, klar, öppen och undrande, strax innan ögonen sluts. Jag sitter ner i denna väntan, jag vet att den vill mig något, men det är bara inspirerad av andra jag förmår finnas i den. Ensam är jag oförmögen till vila och väntan. Min rastlöshet är en ocean stor, min oro en gruva djup. Det som sker inne i mig är varken yta eller djup; i förbindelsen mellan kropp och själ försöker jag leva som en människa men misslyckas ofta. Rädslan för det kommande är större än skammen över det förflutna. I ett tidlöst centrum flyter de samman. Jag ser viloblicken, vet att den vill mig något men undflyr den oftare än jag behöver.
*
Det man en gång tappat är för alltid förlorat. Så är
det ju. Har man tappat sitt självförtroende är det ingen mening att man går ut
bland människorna för att finna det. Camus skrev: ”Frid vore att älska i tysthet. Men så
finns samvetet och personen; vi måste tala. Att älska blir ett helvete.”
Om man tar Camus på orden som man gör med de döda, så
måste man förstå innebörden. Den som tappat sitt självförtroende kan inte
älska. Att älska är livsfarligt, det kräver inte bara ett språk, det kräver
motsatsen till tystnad. Vem förmår det?
*
Idag var det min vän Beqim som körde bussen från centrum till byn. Han kom som 18-åring från våldets Kosova till Sverige, fick hjälp av vår gemensamma vän Ullmar som både talar och skriver albanska. Idag är Beqim familjefar med tre barn och han arbetar sedan många år i lokaltrafiken här i stan. Hur många gånger har inte han och jag talat om vrångbilden av albaner. Och varje gång har han sagt att han skäms när albanska ungdomar begår brott. "Det drabbar oss alla" säger han. Och Beqim är på sitt sätt representativ. I vår lilla stad vet jag minst ett dussin chaufförer som kommer från Kosova. Flera av dem känner jag. Också bildläraren på C4-gymnasiet är alban, en mycket fin skulptör.
Nå, hur blir man en människa? Det lilla jag har med andra människor att göra försöker jag vara vänlig och hjälpsam. Det är alltid det bästa. Men det hindrar mig inte att hårt försvara de sekulära idealen i diskussioner, det hindrar mig inte heller att i ord och skrift vända mig mot islamismen och/eller andra totalitära ideologier. Och jag har lärt mig att jag i strider kan vara mycket hård och att jag också kan vända människor och sammanhang ryggen om de tycks mig föraktliga.
Adorno skriver att det gängse argumentet för tolerans är en bumerang. Alla människor är inte lika, men den myten, säger han, "passar det här samhällets allra skummaste tendenser". Varför? Jo, för att viljan att avskaffa varje mänsklig skillnad leder till det totalitära, i slutänden till koncentrationslägret. Man får inte använda vänskapligheten som måttstock, eftersom "toleransens förkämpar" alltid "tenderat att visa intolerans mot varje grupp som inte anpassar sig". Nå, måste vänligheten alltså vara intoleransens baksida? Jag tror inte det. Men jag tror att Adorno har rätt i att man ytterst bekämpar det som skadar ett demokratiskt statsskick med yttrande- och tryckfrihet inskrivet i grundlagen. Det gör man inte för att man egentligen tycker illa om individerna, man gör det om de som kollektiv försöker avskaffa demokratins anda.
Jag kommer inte på några villkor att acceptera islamiseringen av Europa. Och jag har inte heller någon vilja att anpassa mig till en kultur som vilar på konsumismens principer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar